Συγκεκριμένα σύμφωνα με διάγγελμα του στο αραβικό δίκτυο Al Arabiya, ο στρατηγός Χαφτάρ, ανέφερε αρχικά, «σήμερα ανακοινώνουμε ότι προωθούμαστε προς την πρωτεύουσα για την αποφασιστική μάχη και για να την ελευθερώσουμε, οι ήρωες μας προωθούνται» και συνέχισε, «ο Λιβυκός Εθνικός στρατός θα είναι αναπόφευκτα θριαμβευτής στη μάχη της Τρίπολης. Καλούμε τις ομάδες που προωθούνται προς την Τρίπολη να τηρήσουν τους κανόνες εμπλοκής. Επίσης καλούμε όσους ενόπλους πολεμούν το στρατό μας να μείνουν σπίτια τους και θα είναι ασφαλείς».

Ο στρατηγός Χαφτάρ ηγείται των ομάδων του που κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου ελέγχεται προς το παρόν από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η κυβέρνηση Σάρατζ, με τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, από την Αθήνα όπου βρέθηκε σήμερα, χαρακτήρισε «μη νόμιμη και απορριπτέα» τη συμφωνία της Τρίπολης με την Άγκυρα. «Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια, οι Ένοπλες λιβυκές Δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης» διεμήνυσε.

Η εντολή για προέλαση των δυνάμεων ήρθε την ημέρα που ξεκίνησαν και πάλι οι βομβαρδισμοί, στο μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο, τρεις μήνες αφότου έκλεισε μετά από συνεχόμενες επιθέσεις με πυραύλους.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Σάρατζ, ότι χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Λιβύης Mitiga για στρατιωτικούς σκοπούς, υποστηρίζοντας ότι το χρησιμοποιούν τουρκικά drone, για να επιτίθενται στις δυνάμεις του νότια της Τρίπολης.

Ο Ερντογάν έχει στείλει στρατό

Μάλιστα με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος του Χαλίφα Χαφτάρ, Αχμέντ Αλ Μισμάρι αποκάλυψε ότι η Άγκυρα έχει εμπλακεί ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και ότι έχει στείλει και στρατεύματα για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Σάρατζ.

«Από τον περασμένο Απρίλιο αντιμετωπίζουμε τις τουρκικές δυνάμεις στα εδάφη μας. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Τούρκοι αξιωματικοί, σύμβουλοι και τεχνικοί, θωρακισμένα οχήματα που οδηγούνται από Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι εκπαιδεύουν επίσης τις πολιτοφυλακές για να τα χρησιμοποιήσουν, Τούρκους σκοπευτές, καθώς και μονάδες αναγνώρισης που λειτουργούν από πλοία στη θάλασσα, παρακολουθώντας αεριωθούμενα αεροσκάφη μας. Μέχρι αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ακόμα τους Τούρκους στο έδαφος».

«Έχουμε καταρρίψει δεκάδες drone, καταστρέψαμε δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, σκοτώσαμε αρκετούς τεχνικούς, μηχανικούς και αξιωματικούς που εκτελούσαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Έχουμε βομβαρδίσει πολλαπλές τοποθεσίες που ελέγχαν στην Μισράτα, την Τρίπολη, στο αεροδρόμιο Μιτίγκα και σε διάφορες τοποθεσίες στη Ζιουάρα», συνέχισε ο Αχμέντ Αλ Μισμάρι.

«Είναι προφανές ότι, επειδή η μάχη εξελίσσεται υπέρ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, ειδικά μετά την ισχυρή επίθεση σήμερα, ο Αλ Σάραζ και η ομάδα του άρχισαν να ακολουθούν παράνομες και αντισυνταγματικές διαδικασίες για να ζητήσουν παράνομες και αντισυνταγματικές διαδικασίες για να ζητήσουν στρατιωτική υποστήριξη από τον Ερντογάν».

«Ο Ερντογάν σε αντάλλαγμα αυτής της συμφωνίας με τον Αλ Σάρατζ, η οποία επιτρέπει στην Τουρκία να αναπτύξει δυνάμεις στη Λιβύη, λαμβάνει την επαίσχυντη και αντισυνταγματική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη δεν συνορεύει θαλάσσια με την Τουρκία.

Δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Αυτή η τουρκική ανοησία ειναι απάντηση του Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που αρνείται να δεχτεί ως μέλη την Τουρκία και την Αίγυπτο που έχει νικήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και κατέστρεψε τα χριστιανικά όνειρα του Ερντογάν για τη δημιουργία Χαλιφάτου.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός είναι σε άριστη κατάσταση και προχωρά με επιτυχία σε όλος τους άξονες, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις ξηράς,την Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό. Ίσως βρισκόμαστε στην τελική φάση, να εφορμήσουμε στην Τρίπολη και να τελειώσουμε τη μάχη», κατέληξε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Χαφτάρ.

Πηγή: Reuters