Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο αλλά και το γεγονός πως το 73% αυτών είναι ηλικίας πάνω από 25 ετών, χαρακτηρίζει το κύμα μετανάστευσης των Ιταλών, που μετρά πλέον σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, 816.000 Ιταλούς την τελευταία δεκαετία. 

«Fuga di cervelli», είναι ο ιταλικός όρος για το λεγόμενο brain drain, τους καταρτισμένους πολίτες που μεταναστεύουν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μακριά από την πατρίδα τους. Οι Ιταλοί μετανάστες προέρχονται κυρίως από το Μιλάνο, τη Σικελία, το Βένετο και τη Ρώμη.  Το 2018, η πρώτη χώρα που επέλεξαν για να εγκατασταθούν μόνιμα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολουθούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία.

Οι προορισμοί βέβαια, ενδέχεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά, όταν πια το Brexit θα έχει ολοκληρωθεί.  Λόγω, τέλος, του μεγάλου ποσοστού ανεργίας που συνεχίζει να καταγράφεται στις περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας, συνεχίζεται το ρεύμα «εσωτερικής μετανάστευσης» από την Σικελία, την Καλαβρία, την περιοχή της Νάπολης και την Απουλία, προς τις πιο εύπορες περιοχές του ιταλικού Βορρά. Πέρυσι, «ανηφόρησαν» προς τις περιφέρειες της Βενετίας, του Μιλάνου, της Τεργέστης και της Μπολόνια, 117.000 Ιταλοί με καταγωγή από τις περιφέρειες του Νότου.