«Εάν είναι απαραίτητο, η Τουρκία στέλνει στρατεύματα, κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεκινά διασυνοριακές επιχειρήσεις, κάνει ό,τι απαιτείται», δήλωσε ο  αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι  στους βουλευτές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το οικονομικό έτος του 2020 στο τουρκικό κοινοβούλιο.

«Είμαστε μόνο υπόλογοι για το έθνος μας», διεμήνυσε ο Οκτάι, αναφερόμενος σε διεθνείς, αλλά και εσωτερικές επικρίσεις, όπως του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

«Μας πρότειναν να βυθίζουμε βάρκες»

«Εμείς βοηθάμε τους πάντες, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις, σε χρώμα, εθνικότητα ή θρησκεία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη. 

Αντιθέτως, ο Ερντογάν εμφανίστκε επικριτικός απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ.

«Πολλοί φίλοι στη Δύση προτίμησαν να κοιτάζουν το προσφυγικό από την οπτική γωνία της ασφάλειάς τους και του συμφέροντος... Υποστήριξαν κάποιες λανθασμένες ιδέες ότι τα συρματοπλέγματα μπορούν να προστατεύσουν την Ευρώπη από την εισροή προσφύγων. Έχουμε ακούσει ακόμη και κάποιες προτάσεις, όπως η βύθιση των προσφυγικών σκαφών, που στο μέλλον θα τις θυμόμαστε και θα ντρεπόμαστε» ανέφερε.

Επίσης, δήλωσε ότι η χώρα του δαπάνησε σχεδόν 40 δισ. δολάρια για το προσφυγικό, ενώ η ΕΕ δεσμεύθηκε  συνολικά για 6 δισεκατομμύρια στην Τουρκία για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες , αλλά δεν έδωσε πάνω από 2 δισεκατομμύρια… Ακόμα κανένα σημάδια για τα υπόλοιπα». 

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ήταν «υποχρεωμένη» να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία εξαιτίας της ανεπάρκειας της διεθνούς βοήθειας υπέρ των Σύρων προσφύγων. Ο ίδιος έκανε λόγο για επανεγκατάσταση σε «ειρηνευτική ζώνη στη βόρεια Συρία με κατοικίες και σχολεία για τους πρόσφυγες».