«Ο Ερντογάν διακινδυνεύει τεράστια σύγκρουση στη Μεσόγειο, στέλνοντας στρατεύματα στη Λιβύη» είναι ο τίτλος του άρθρου.

«Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διακινδυνεύει μία τεράστια σύγκρουση στη Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι θα στείλει drones, τανκς, ειδικές δυνάμεις στη βορειοαφρικανική χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις. Φαίνεται ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενιαίο στρατηγικό αδιέξοδο με τη συγχώνευση δύο εκκολαπτόμενων συγκρούσεων: αυτή στη Λιβύη και αυτή στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει ο Independent.

«Την ώρα που η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους στη Βόρεια Συρία εξασθενεί, οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονται στο εσωτερικό μέτωπο και για να τις εκτονώσει, ο Ερντογάν ψάχνει έναν ξένο εχθρό. Και τώρα φαίνεται ότι επέλεξε έναν», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Την Κυριακή, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ενάντια σε μια στρατιωτική επίθεση του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά ενεργώντας υπό αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας και απομόνωσης, ο Ερντογάν δεν έχει κάνει μόνο έναν αντίπαλο στο εξωτερικό. Έχει εξοργίσει τους περισσότερους γείτονές του» υπογραμμίζει η εφημερίδα Independent.

«Η νέα εκστρατεία του Χάφταρ ξεκίνησε με αφορμή τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας που υπέγραψαν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων γεώτρησης στην περιοχή» σημειώνει.

«Σε απάντηση στην κίνηση της Τουρκίας, η Ελλάδα προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η Αίγυπτος πραγματοποίησε στρατιωτικούς ελιγμούς στην περιοχή της Μεσογείου. Στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου» εξηγεί η βρετανική εφημερίδα.

«Η Τουρκία δεν φαίνεται να “μασάει” ωστόσο» σχολιάζει. «Όμως η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη θα μπορούσε να αποδειχθεί η μεγαλύτερη γκάφα του Ερντογάν» σημειώνει το δημοσίευμα καθώς «θα είναι μία κίνηση κατά της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που εδώ και χρόνια υποστήριζαν τον Χάφταρ»

Στη συνέχεια, ο Independent αναφέρεται στην εσωτερική πολιτική κρίση στην Τουρκία, την ίδρυση νέου κόμματος από τον Νταβούτογλου και την αυξανόμενη δημοφιλία του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου αλλά και την εισβολή στη Συρία.

«Ο Ερντογάν μπορεί να μη μπλοφάρει όσον αφορά στην αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη αλλά το να διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο στην “αυλή ισχυρών παικτών” όπως η ΕΕ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ είναι ριψοκίνδυνο.

Η Τουρκία φαίνεται τραυματισμένη και απελπισμένη. Ο Ερντογάν έχει επίγνωση των κινδύνων, αλλά φαίνεται έτοιμος να διακινδυνεύσει έναν πόλεμο, τον οποίο η Τουρκία μπορεί να χάσει. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα δεν πρέπει να δείξουν κανένα σημάδι αδυναμίας. Αυτή είναι η στιγμή να σταθούν στο ύψος τους και να μην παρασυρθούν σε αυτό που θα μπορούσε να καταλήξει σε μεγάλη σύγκρουση» τονίζει ο Independent.