Λίγες ώρες μετά την εκλογική του νίκη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατηγορεί το BBC ότι μερολήπτησε κατά των Τόρις κατά τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Τζόνσον ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να επανεξετάσει την χρηματοδότηση του BBC, επιβεβαίωσε ο ίδιος την Κυριακή. Στο στόχαστρο, τα ανταποδοτικά τέλη , η κύρια πηγή εσόδων του BBC, που απασχολεί περισσότερους από 2.000 δημοσιογράφους ανά τον κόσμο.

Ο Τζόνσον, που διαθέτει πλέον μεγάλη πλειοψηφία στην βρετανική βουλή, έχει την ευχέρεια να μειώσει το ύψος του τέλους - που σήμερα ανέρχεται σε 154,50 λίρες (178 ευρώ) ετησίως- κατά την προσεχή επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με το BBC, που προβλέπεται να γίνει το 2022.

Μέχρι τότε, ο Μπόρις Τζόνσον εξετάζει την μετατροπή του αδικήματος που συνιστά η μη καταβολή του ανταποδοτικού τέλους με προβλεπόμενο πρόστιμο ύψους 1.000 λιρών (1.183 ευρώ) σε πταίσμα, με χαμηλότερο πρόστιμο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας Guardian, δεδομένου ότι το 6% των νοικοκυριών δεν καταβάλλει το τέλος, αυτό θα μεταφραζόταν σε διαφυγόντα έσοδα 200 εκατομμυρίων λιρών (237 εκατομμυρίων ευρώ). Ομως θα ελάφραινε το έργο των δικαστηρίων, όπου περί τα 130.000 άτομα διώχθηκαν το 2018 για μη πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους.

Ο Τζόνσον προσάπτει στο BBC μεροληψία

Ο Μπόρις Τζόνσον, ενισχυμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα, προσάπτει στον ραδιοτηλεοπτικό βρετανικό θεσμό έλλειψη αντικειμενικότητας στην κάλυψη της προεκλογικής του εκστρατείας και υπερβολική δημοσιογραφική κάλυψη μη ευνοϊκών για τους Τόρις περιστατικών.

Ομως, σύμφωνα με τον ειδικό επί των μέσων ενημέρωσης Ivor Gaber, του πανεπιστημίου του Σάσεξ, η κατηγορία αυτή κατά του BBC στην πραγματικότητα αποτελεί «εκδίκηση», κυρίως για την «προσωπική επίθεση» από τον δημοσιογράφο Αντριου Νιλ κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος κρύφτηκε από τον μετρ των συνεντεύξεων, αντίθετα με τους υπολοίπους ηγέτες κομμάτων.

Εκτοτε, ο Μπόρις Τζόνσον απαγόρευσε στους υπουργούς του να εμφανίζονται στην εκπομπή «Today», την εμβληματική πρωινή εκπομπή του BBC Radio 4.

Αποκαλούμενο χαϊδευτικά «auntie» (θεία) από τους Βρετανούς, το BBC αποτελεί θεσμό και δέχεται συχνά επιθέσεις.

«Από την εποχή της κας Θάτσερ, οι συντηρητικές κυβερνήσεις προσπάθησαν συστηματικά να κόψουν την χρηματοδότησή του», λέει η Jean Seaton, καθηγήτρια Ιστορίας των Μέσων Ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ. «Αλλά αυτό που είναι αυτή την στιγμή επικίνδυνο είναι ότι και το Εργατικό Κόμμα επιτίθεται στο BBC», πράγμα ασυνήθιστο, προσθέτει.

Ο βουλευτής των Εργατικών Αντι ΜακΝτόναλντ δεν δίστασε, για παράδειγμα, να κατηγορήσει το BBC ότι έπαιξε «σκοπίμως» ρόλο στην βαριά εκλογική ήττα του κόμματος. «Εάν το BBC πιστεύει ότι συμπεριφέρθηκε κατά αντικειμενικό τρόπο, πιστεύω πραγματικά ότι πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη», δήλωσε την Δευτέρα σε ένα από τα ραδιοφωνικά δίκτυα του BBC.

Ο Χιου Εντουαρντς, ένας από τους παρουσιαστές του BBC, δηλώνει ότι ο πραγματικός στόχος αυτών των βιτριολικών επιθέσεων είναι να πληγεί η εμπιστοσύνη προς τον θεσμό.