Ο προσωρινός απολογισμός είναι τουλάχιστον 15 νεκροί και 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι 22 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσαν οι αρχές του Καζακστάν. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και έξι παιδιά.

Λίγο αφού είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο του Αλμάτι, το αεροπλάνο της της Bek Air συνετρίβη κοντά σε κατοικημένη περιοχή και άμεσα δόθηκε εντολή για κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων.

Εικόνες από το σημείο της τραγωδίας δείχνουν το αεροσκάφος να έχει κοπεί στα δύο ενώ ένα τμήμα καρφώθηκε σε σπίτι.

Το Fokker-100, που παρήγαγε η ομώνυμη γερμανική κατασκευάστρια αεροσκαφών ως την πτώχευσή της, έχασε ύψος αμέσως μετά την απογείωση, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας. Θα εκτελούσε πτήση προς τη Νουρ-Σουλτάν, πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά του στις «οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων του δυστυχήματος.

Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας Bek Air έως ότου διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα.

Όπως αναφέρουν επιζώντες, αναγκάστηκαν να καλέσουν σε βοήθεια κάνοντας έκκληση μέσω των social media ενώ περίμεναν είκοσι λεπτά για να φθάσουν στο σημείο της συντριβής τα σωστικά συνεργεία.

Η Γκουλνάρα Κοσένοβα, μια από τους επιβάτες που σώθηκαν, περιέγραψε τη στιγμή της συντριβής. Είπε πως ενώ το αεροπλάνο απογειωνόταν, ξαφνικά ένιωσε ένα δυνατό τράνταγμα και στη συνέχεια έγινε η συντριβή.

«Όλα άρχισαν να τρέμουν και να πέφτουν. Ακούγονταν φωνές. Κάποιος άνοιξε την έξοδο κινδύνου και βγήκαμε» είπε η γυναίκα. Ένας άλλος επιβάτες πρόσθεσε πως το αεροπλάνο έκανε έναν κύκλο και συνετρίβη.