Το αεροσκάφος της Bek Air συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα στου Καζακστάν, Αλμάτι, το πρωί της Παρασκευής.

Το αεροσκάφος Fokker-100 με τους 100 επιβαίνοντες συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του και κόπηκε στα δύο.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο πιλότος, Μαράτ Μουρτσαμπάγεφ. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία ενώ δύο εξέπνευσαν ενώ δέχονταν τις πρώτες βοήθειες.

Δεκαέξι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Αλμάτι και εκτελούσε το δρομολόγιο προς Νουρ-Σουλτάν.

Μετά την απογείωση άρχισε να χάνει ύψος και έπεσε πάνω σε έναν τσιμεντένιο σπίτι ενώ μετά κατέστρεψε ένα διώροφο σπίτι.

Οι εικόνες από το σημείο της πολύνεκρης τραγωδίας στο Καζακστάν συγκλονίζουν. Το αεροπλάνο έχει κοπεί στα δυο και ένα μέρος του είναι καρφωμένο μέσα στο σπίτι!

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά του στις «οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων του δυστυχήματος.

Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας Bek Air έως ότου διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα.

Όπως αναφέρουν επιζώντες, αναγκάστηκαν να καλέσουν σε βοήθεια κάνοντας έκκληση μέσω των social media ενώ περίμεναν είκοσι λεπτά για να φθάσουν στο σημείο της συντριβής τα σωστικά συνεργεία.

Η Γκουλνάρα Κοσένοβα, μια από τους επιβάτες που σώθηκαν, περιέγραψε τη στιγμή της συντριβής. Είπε πως ενώ το αεροπλάνο απογειωνόταν, ξαφνικά ένιωσε ένα δυνατό τράνταγμα και στη συνέχεια έγινε η συντριβή.

«Όλα άρχισαν να τρέμουν και να πέφτουν. Ακούγονταν φωνές. Κάποιος άνοιξε την έξοδο κινδύνου και βγήκαμε» είπε η γυναίκα. Ένας άλλος επιβάτες πρόσθεσε πως το αεροπλάνο έκανε έναν κύκλο και συνετρίβη.