Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Συλλούρης και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα συναντήθηκαν για περίπου μία ώρα το πρωί του Σαββάτου, στο γραφείο του κυρίου Συλλούρη.

Ο κύριος Σάλεχ στις δηλώσεις του ευχαρίστησε την Κύπρο, τον λαό της, τη Βουλή, την κυβέρνηση για τη θερμή φιλοξενία και υποδοχή.

«Ήρθα στην Κύπρο κατόπιν ευγενούς πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τα αμοιβαία συμφέροντα μεταξύ των δύο φίλων λαών», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης είπε ότι «μας συνδέει με την Κύπρο μια διαχρονική ιστορική σχέση». Για την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Αλ Σαράτζ και του Τούρκου Προέδρου, κ. Ερντογάν, επεσήμανε πως «επαναλαμβάνουμε εκ νέου ότι απορρίπτουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία, διότι είναι άκυρη βάσει του διεθνούς δικαίου, είναι άκυρη βάσει του λιβυκού συντάγματος, είναι άκυρη βάσει των λιβυκών δικαστηρίων και η Βουλή των Αντιπροσώπων (της Λιβύης) δεν έχει κυρώσει την συγκεκριμένη συμφωνία».

«Επιπλέον ο κ. Αλ Σαράτζ δεν είναι εξουσιοδοτημένος για την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας. Και βάσει της πολιτικής συμφωνίας, η υπογραφή ορίζεται να γίνεται από το προεδρικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εννέα μέλη», πρόσθεσε.

Και οποιαδήποτε απόφαση, συνέχισε ο κ. Σάλεχ, λαμβάνεται από το συγκεκριμένο συμβούλιο πρέπει να είναι με ομοφωνία. «Ούτε με πλειοψηφία, ούτε μονομερώς από τον πρόεδρο. Οπότε ο συγκεκριμένος αντιτίθεται στην πολιτική συμφωνία. Επιπλέον, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν πραγματοποιήθηκε με καλή πρόθεση ανάμεσα στα δύο συμβαλλόμενα μέρη, διότι ονομάστηκε μνημόνιο κατανόησης, ενώ στην πραγματικότητα είναι συμφωνία, και αυτό έγινε προκειμένου να μην περάσει προς κύρωση από την λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, είπε ο κ. Σάλεχ, ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε τον διχασμό στη Λιβύη και τον έλεγχο των τρομοκρατικών ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, για να περάσει αυτή τη συμφωνία, σκοπεύοντας να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

«Και έστειλε στο παρελθόν τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και τα τεθωρακισμένα, διάφορα ήδη όπλων και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θέλει να στείλει ομάδες για να πολεμήσουν στην Λιβύη. Ο σκοπός του είναι να προκαλέσει τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και να παρέμβει στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, χωρίς να λάβει υπόψη την κυριαρχία αυτών των κρατών στα θαλάσσια και στα εναέρια σύνορά τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Σάλεχ ανέφερε, επίσης, ότι ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου να συνεργαστεί μαζί τους, για να διευκρινιστεί η εικόνα των τεκταινομένων στην Λιβύη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι αυτό που αποκαλείται πολιτική συμφωνία, δεν έχει εφαρμοστεί ούτε κατά ένα γράμμα.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει παντελώς στη διακυβέρνηση της χώρας, έχοντας υπόψη ότι δεν έχει λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, αλλά έχει απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και παρά ταύτα θεωρείται η νόμιμη Κυβέρνηση στη Λιβύη, απομακρύνοντας έτσι την Κυβέρνηση που έχει λάβει εντολή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που εκπροσωπεί το λιβυκό λαό. Όλα αυτά τα θέματα δεν έχουν ληφθεί υπόψη από κάποιες χώρες που επιθυμούν τη συνέχιση του διχασμού και της αποσταθεροποίησης στη Λιβύη και πρωτίστως, σε αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία», σημείωσε.

Ο κ. Σάλεχ είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Συλλούρη για την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων και των δύο κυβερνήσεων.

«Συγκροτήσαμε μια Επιτροπή Επικοινωνίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λιβύης. Θα υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία μεταξύ των επιχειρηματιών στην Κύπρο και στη Λιβύη. Τονίζουμε και απευθύνουμε πρόσκληση στις εταιρείες και στους επιχειρηματίες να έρθουν να μας επισκεφτούν στην Λιβύη», πρόσθεσε.

Όπως είπε, πάνω από το 90% της έκτασης της Λιβύης είναι ασφαλές, κάτω από τον έλεγχο των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων.

«Τονίζουμε και επαναλαμβάνουμε την επιθυμία μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας και τονίζουμε το αίτημα που υποβάλαμε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να μεταφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση ότι αυτά που διαδραματίζονται στη Λιβύη είναι συνωμοσία κατά του λιβυκού λαού» από μια κυβέρνηση «η οποία απαρτίζεται από τρομοκράτες που καταζητούνται διεθνώς», κατέληξε.