Οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές αφού διακρίνονται άνθρωποι να τρέχουν προς τις πιο κοντινές προβλήτες για να φύγουν με ό,τι μέσο βρουν, ενώ ο ουρανός έχει καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα καπνού, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, με τους πολίτες της περιοχής Mallacoota, να χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη εμπειρία ως «τρομακτική».

Οι αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο ακόμα δύο ανθρώπων στην Νέα Νότια Ουαλία, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 12. Την ώρα που αγνοούνται τέσσερις άνθρωποι στη Βικτώρια και ακόμα ένας στην Νέα Νότια Ουαλία.

Τα δύο τελευταία θύματα εκτιμάται ότι ανήκουν σ’έναν πατέρα και το γιο του στην πόλη  Corbargo, στην Νέα Νότια Ουαλία, όταν μία ισχυρή πυρκαγιά έπληξε την πόλη την Τρίτη.

Στην Mallacoota η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων απομάκρυνε τις φλόγες και η πυρκαγιά δεν απειλεί πλέον την πόλη.

Δεκάδες πυρκαγιές ικανές να προξενήσουν «κατάσταση εκτατού ανάγκης» ξέσπασαν σε μία απόσταση 500 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια.

Ακόμα πολλές τουριστικές περιοχής έχουν αποκλειστεί, καθώς οι κεντρικές  οδικές αρτηρίες στην περιοχή έχουν κλείσει.

Ο κυβερνήτης της Βικτώρια Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε ότι πλοία του ναυτικού ίσως επιστρατευτούν για να ανεφοδιάσουν με φαγητό και νερό, τις αποκλεισμένες περιοχές.

«Είμασταν έτοιμοι να πηδήξουμε στη Θάλασσα»

Στη Mallacoota οι κάτοικοι κατέφυγαν στη θάλασσά ή σε καταφύγια όταν ήχησαν οι σειρήνες το πρωί της Τρίτης στις 08:00 το πρωί της Τρίτης.

«Θα έπρεπε να υπάρχει το φως της μέρας, αλλά ήταν σκοτεινά σαν να ήταν μεσάνυχτα και μπορούσαμε ν’ ακούμε τον ήχο της φωτιάς. Φοβηθήκαμε για τις ζωές μας», δήλωσε ένας ντόπιος επιχειρηματίας ο Ντέιβιντ Τζέφρι.

«Είχαμε χτίσει ένα τοίχος από πέτρες για να μην φτάσουν οι φλόγες στην παραλία και είμασταν έτοιμοι να πηδήξουμε στη θάλασσα εάν το ξεπερνούσε», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τις αρχές της Βικτώρια περίπου 4.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην παραλία.

Πυροσβέστες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει σημαντικές απώλειες περιουσιών.

Ο ουρανός έγινε πορτοκαλί

Επίσης πολλοί άνθρωποι στις πόλεις Bermagui and Batemans Bay κατευθύνθηκαν προς την ακτή ή εγκατέλειψαν τις περιοχές με αυτοσχέδιες βάρκες.

«Ήταν τρομακτικό, ο ουρανός έγινε κόκκινος και στάχτη πεταγόταν παντού», ανέφεραν ντόπιοι κάτοικοι.

Η Αυστραλία έχει καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα καπνού και στην πόλη Merimbula, ο ήλιος έχει εξαφανιστεί και ο ουρανός έχει καλυφθεί από μία πυκνή πορτοκαλί ομίχλη, σε τέτοιο βαθμό ώστε είναι αδύνατον πλέον να οδηγήσει κάποιος, το έδαφος έχει γεμίσει με στάχτες, ενώ τα σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει από ανθρώπους που μαζεύουν προμήθειες. Οι ντόπιοι μάλιστα περιγράφουν τις σκηνές ως εικόνες αποκάλυψης.

Πηγή: BBC