«Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά χιλιάδες Αμερικανούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη», ανέφερε μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση που διέταξε ο ίδιος σταμάτησε τα σχέδιά του.

Ο Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ευθύνεται για τον θάνατο «χιλιάδων ανθρώπων», περιλαμβανομένου και «μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στο ίδιο το Ιράν».

«Ήταν μισητός και στο Ιράν»

Έπρεπε να είχε σκοτωθεί «εδώ και πολλά  χρόνια», σημείωσε. «Αν και το Ιράν δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, ο Σουλεϊμανί ήταν μισητός και τον φοβόντουσαν στη χώρα του. Οι Ιρανοί δεν λυπούνται τόσο όσο οι ηγέτες τους θέλει να πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος», κατέληξε ο Τραμπ.

Νωρίτερα, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε αναρτήσει στο Twitter βίντεο το οποίο εικονίζει Ιρακινούς που «χορεύουν στον δρόμο», εορτάζοντας τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Την ίδια ώρα, όμως, δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλεισαν τους δρόμους της Τεχεράνης για να καταγγείλουν τα αμερικανικά «εγκλήματα», φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και κρατώντας φωτογραφίες του Σουλεϊμανί.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, διαδηλώσεις πραγματοποίηθηκαν και σε άλλες πόλεις του Ιράν.

Όρκοι για σκληρή εκδίκηση

Το Ιράν υποσχέθηκε να εκδικηθεί για το θάνατο του Σουλεϊμανί, όπως και η Χεζμπολάχ, που προειδοποίησε με «τη δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων (...) σε όλον τον κόσμο».  

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν.

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει.