«Ο γενικός γραμματέας (σ.σ. Γενς Στόλτενμπεργκ) αποφάσισε να οργανώσει αυτή τη συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αφού συζήτησε το θέμα με τους συμμάχους» επεσήμανε εκπρόσωπος της Συμμαχίας στο AFP.

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή

Οριακή είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ.

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση και έχει υψώσει το λάβαρο του πολέμου στον τρούλο του τζαμιού που βρίσκεται στην πόλη Jamkaran, τον ιερό χώρο των Σιιτών, το κόκκινο λάβαρο προαναγγέλοντας ουσιαστικά ότι ετοιμάζεται για σκληρά αντίποινα.

Την Κυριακή, ο Λίβανος έγινε μέρος του «μετώπου» κατά των ΗΠΑ. Ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ Σάγεντ Νασράλαχ δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή θα πληρώσουν το τίμημα του θανάτου του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί.

Η Βαγδάτη προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον πανίσχυρο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντελ Αμπντούλ Μάχντι κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιο να λάβει επειγόντως μέτρα και να τερματίσει την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα το ταχύτερο δυνατόν.

«Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ», είπε ο ιρακινός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ιρακινού κοινοβουλίου που συνεδριάζει εκτάκτως στην Βαγδάτη.

Το Ιράν αποδεσμεύεται από τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ανησυχία εγείρει η απόφαση της Τεχεράνης να υποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και να μην έχει κανένα περιορισμό στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η πυρηνική συμφωνία του 2015 (JCPOA) είχε υπογραφεί με τις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν.

Η απόφαση προφανώς είναι στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί. 

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της».

Δολοφονία Σουλεϊμανί: «Οι ΗΠΑ θα ζήσουν μαύρες μέρες» προειδοποιεί η κόρη του

Ότι οι ΗΠΑ θα ζήσουν «μαύρες μέρες» προειδοποίησε η κόρη του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ.

Ενώπιον του τεράστιου πλήθους που έχει συγκεντρωθεί για την κηδεία του πατέρα της στο κέντρο της Τεχεράνης η Ζεϊνάμπ Σουλεϊμανί προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα ζήσουν «μαύρες ημέρες». «Παράφρονα Τραμπ, μην πιστεύεις ότι έχουν τελειώσει όλα τώρα που ο πατέρας μου έγινε μάρτυρας», τόνισε.