Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 480 εκατομμύρια ζώα νεκρά στις πυρκαγιές που κατακαίνε την Αυστραλία από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα τεράστια μέτωπα που ξέσπασαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και ενισχύθηκαν τις τελευταίες μέρες αναθεώρησαν προς τα πάνω των αριθμό των νεκρών ζώων.

Οι οικολόγοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των οικόσιτων ζώων, των κοάλα, των καγκουρό, των προβάτων και άλλων που έχουν χαθεί στη φωτιά ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο!

Σύμφωνα με το Sydney News, τα 800 εκατομμύρια ζώα κάηκαν στην Νέα Νότια Ουαλία. Το 30% των κοάλα στην πολιτεία έχουν χαθεί, κυρίως γιατί δεν μπορούν να απομακρυνθούν γρήγορα από τις φλόγες. Στα Γαλάζια Όρη, δυτικά από το Σίδνεϊ, χάθηκε το 50% των προστατευόμενων εκτάσεων σε δύο μήνες.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν είδη της χλωρίδας και της πανίδας που έχουν χαθεί για πάντα, ενώ δεκάδες άλλα είδη είναι ακόμη πιο κοντά στην εξαφάνιση.

Ο Κρις Ντίκμαν του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έδωσε την αρχική εκτίμηση των 480 εκατομμυρίων νεκρών ζώων, λέει τώρα ότι ακόμα και ο αριθμός του ενός δισεκατομμυρίου μπορεί να είναι... εξίσου συντηρητικός!

Στις φωτιές έχουν χαθεί κατά κύριο λόγο θηλαστικά, όπως είναι τα καγκουρό και τα κοάλα, πουλιά και ερπετά, καθώς επίσης και οικόσιτα που δεν πρόλαβαν να σωθούν.

Τα ζώα που ζουν σε φάρμες, οι νυχτερίδες, οι βάτραχοι και τα έντομα, είναι όλα απαραίτητα για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Απεγνωσμένοι αγρότες προσπαθούν να σώσουν τα ζώα τους μεταφέροντάς τα στις παραλίες. Όσοι δεν τα κατάφεραν θάβουν τα καμένα ζώα τους σε ομαδικούς τάφους.

Ο καπνός έφτασε στην Νότια Αμερική

Ο καπνός από τις πυρκαγιές που κατακαίνε την Αυστραλία διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό και έφτασε σε πόλεις στη Νότια Αμερική και ενδεχομένως να έχει φθάσει και στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ (WMO). Ο καπνός από τις φωτιές έχει ήδη κάνει πορτοκαλί τον ουρανό στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Όμως, ο ουρανός έως την κεντρική Χιλή έχει πάρει ένα γκρι χρώμα, εξαιτίας του καπνού και ο WMO επικαλέστηκε μαρτυρίες ότι το ηλιοβασίλεμα στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, έχει κόκκινο χρώμα.

«Εξαιτίας των πυρκαγιών, η ποιότητα του αέρα είναι επικίνδυνη, με αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων, στις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλία, ενώ εξαπλώνεται στη Νέα Ζηλανδία με τον καπνό να παρασύρεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στον Ειρηνικό έως τη Νότια Αμερική» είπε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Κλαιρ Νούλις.

Ο καπνός «πιθανόν» έφθασε στην Ανταρκτική, εξήγησε η αξιωματούχος.