Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί έσπευσαν να χαιρετήσουν τον αξιωματικό που δολοφονήθηκε με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ στη Βαγδάτη από αμερικανικά drone.

Η σορός του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Κερμάν για να ενταφιαστεί στο τμήμα των μαρτύρων.

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ποδοπατήθηκαν ενώ 213 τραυματίστηκαν.

H τελετή ενταφιασμού του Κασέμ Σουλεϊμανί αναβλήθηκε για μερικές ώρες. Τελικά ο αξιωματικός οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Στο κέντρο της Τεχεράνης χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Κασέμ Σουλεϊμανί.

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Τεχεράνη εξετάζει διάφορα σενάρια για να εκδικηθεί τη δολοφονία του. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απάντηση του Ιράν θα είναι ανάλογη, αλλά το ίδιο θα επιλέξει την ώρα και τον τόπο.

Στον απόηχο του πένθους για τον Κασέμ Σουλεϊμανί, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Χουσεϊν Σαλάμι, ορκίστηκε να «βάλει φωτιά» σε μέρη που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για να εκδικηθεί.

Μιλώντας μπροστά σε χιλιάδες στην πόλη Κερμάν, ο Σαλαμί έδωσε τον συγκεκριμένο όρκο, κάτι που έχουν κάνει, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή οι ηγέτες του καθεστώτος της Τεχεράνης.

«Θα πάρουμε εκδίκηση. Θα βάλουμε φωτιά όπου θέλουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αρκετοί από το πλήθος φώναζαν «θάνατος στο Ισραήλ».