Ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε προς την Τεχεράνη ότι η ανοχή στις «τρομοκρατικές» ενέργειες έχει τελειώσει, όμως εμφανίστηκε συγκρατημένος για την απάντηση των ΗΠΑ στις επιθέσεις και προειδοποίησε ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε την απάντησή μας» στην ιρανική επίθεση, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Προς το παρόν, όμως, περιορίστηκε να ανακοινώσει πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις «μέχρι το Ιράν να αλλάξει συμπεριφορά».

Εκτίμησε δε ότι «το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε την δύναμη της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, πρόσθεσε όμως ότι «δεν θέλουμε να τη χρησιμοποίησουμε» και τη χαρακτήρισε «τον καλύτερο αποτρεπτικό παράγοντα».

Συμπλήρωσε δε πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε.

Όπως ανακοίνωσε από τις ιρανικές επιθέσεις στις αμερικανικές βάσεις δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των Αμερικανών και των Ιρακινών, λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί και του συστήματος έγκυρης προειδοποίησης.

Δικαιολόγησε επί μακρόν την ενέργεια των ΗΠΑ να εξοντώσουν τον Κασέμ Σουλεϊμανί, τον οποίο χαρακτήρισε ως κορυφαίο και αδίστακτο τρομοκράτη, προσωπικά υπεύθυνο για πολλές θηριωδίες, καθώς και ενορχηστρωτή της επίθεση στην αμερικναική πρεσβεία στο Ιράκ.

«Για πολύ καιρό τα κράτη ανεχόντουσαν την συμπεριφορά του Ιράν, αυτές οι μέρες τελείωσαν», διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε δυνητικούς τρομοκράτες», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε, συμπληρώνοτνας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.