Η Τεχεράνη, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για το αεροπορικό δυστύχημα, προσκάλεσε επισήμως τις ΗΠΑ και την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία, να μεταβεί στο Ιράν και να λάβει μέρος στην έρευνα των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους.

Οι αρχές του Ιράν προσκάλεσαν επισήμως το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (National Transportation Safety Board, NTSB) να συμμετάσχει στην έρευνα που διενεργούν για τη συντριβή ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να διαπιστεύσουν έναν ειδικό που θα πάρει μέρος, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος.

«Το NTSB απάντησε στον επικεφαλής της ομάδας μας που διενεργεί την έρευνα και ανήγγειλε πως στέλνει διαπιστευμένο αντιπρόσωπο», εξήγησε ο Φαρχάντ Παρβαρές, αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ, αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ) στο Reuters.

Το NTSB απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Πηγή ενημερωμένη σχετικά επιβεβαίωσε πως η αμερικανική υπηρεσία συμφώνησε να συμμετάσχει στην έρευνα, συμπλήρωσε όμως πως δεν είναι σαφές τι μπορεί και αν μπορεί να κάνει κάτι ο αντιπρόσωπός της, με δεδομένες τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, το αεροπλάνο εκτιμάται ότι χτυπήθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από ένα ρωσικής κατασκευής πύραυλο τύπου Tor-M1, πιθανότατα κατά λάθος.

Η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν βρισκόταν τις στιγμές εκείνες σε εγρήγορση, λόγω της πυραυλικής επίθεσης που είχε εξαπολύσει νωρίτερα η Τεχεράνη κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. 

Η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών στρατιωτικων δυνάμεων και το State Department αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα, προσθέτοντας ότι έχει ένα «φοβερό αίσθημα», χωρίς, εντούτοις, να παρουσιάζει κάποια απόδειξη.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Βίντεο από τη στιγμή που ο πύραυλος χτυπά το Boeing 

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ένας πύραυλος χτυπάει το ουκρανικό Boeing 737-800 έδωσαν το βράδυ της Πέμπτης οι New York Times.

Το Boeing 737-800 συνετρίβη στην τοποθεσία Παράντ κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και οι New York Times επισημαίνουν ότι η τοποθεσία του βίντεο είναι πολύ κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του αεροπλάνου.

Στο βίντεο φαίνεται ότι το αεροπλάνο έχει χτυπηθεί από πύραυλο ωστόσο αυτό δεν εκρήγνυται, συνεχίζει να κινείται φλεγόμενο για μερικά λεπτά ακόμα προτού καταπέσει και συντριβεί.