Ο Τραμπ είπε πως ήταν έτοιμος να διατάξει αμερικανικά αντίποινα, ώσπου του είπαν ότι δεν υπήρξαν απώλειες από την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους. Υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί λέγοντας πως απέδωσε... αμερικανική δικαιοσύνη.

«Μας χτύπησαν με 16 πυραύλους και ρώτησα: “πόσοι;”. Ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε. Ήμασταν έτοιμοι να πάμε. Είπα: “Πόσοι; Πόσοι νεκροί; Πόσοι τραυματίες;”. “Κανένας, κύριε”, μου απάντησαν. Κανένας. Άψογο σύστημα προειδοποίησης. “Πόσοι έπαθαν κακό;” “Κανένας, κύριε” επανέλαβε», ανέφερε ο Τραμπ και συμπλήρωσε: «Κι έτσι δεν κάναμε τίποτα. Ήμασταν έτοιμοι. Ήμασταν έτοιμοι. Όχι πως το ήθελα. Αλλά ήμασταν έτοιμοι. Πολύς κόσμος στάθηκε τυχερός».

Παρότι οι εντάσεις παραμένουν μεγάλες, δεν ξέσπασε πόλεμος και οι Δημοκρατικοί καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τα περιθώρια που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος να αρχίσει νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή με ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Τραμπ χλεύασε τους Δημοκρατικούς που υποστήριξαν ότι χρειάζονταν περισσότερες πληροφορίες για την απειλή που ήγειρε ο Σουλεϊμανί. Αντέτεινε πως έπρεπε να πάρει αποφάσεις σε ένα «κλάσμα του δευτερολέπτου» και ότι οι Δημοκρατικοί θα καθυστερούσαν τη διαδικασία και θα διέρρεαν το θέμα στα μέσα ενημέρωσης.

«Ήταν πολύ κακός τύπος. Ήταν αιμοδιψής τρομοκράτης, και δεν προκαλεί πια τρόμο, πέθανε. Και παρ’ όλ’ αυτά βλέπεις τους ριζοσπάστες αριστερούς Δημοκρατικούς να εκφράζουν αγανάκτηση διότι τελειώσαμε αυτόν τον φρικτό τρομοκράτη», είπε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον Σουλεϊμανί πως ενορχήστρωσε τα βίαια επεισόδια στη διαδήλωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στα οποία πρωταγωνίστησαν Ιρακινοί σιίτες παραστρατιωτικοί, μέλη οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, μετά τους Αμερικανούς βομβαρδισμούς στους οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες μέλη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»).

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι εάν δεν έστελνε Αμερικανούς στρατιωτικούς να προστατεύσουν την πρεσβεία, οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να είχαν εισβάλει, να είχαν σκοτώσει Αμερικανούς ή να είχαν πάρει ομήρους, όπως είχε συμβεί το 2011 στη Βεγγάζη της Λιβύης, όταν είχε σκοτωθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής.

«Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά ανέλαβαν τολμηρή και αποφασιστική δράση για σώσουν ζωές Αμερικανών και να αποδώσουν αμερικανική δικαιοσύνη», είπε.

Ο Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του λένε πως ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε «άμεσες» επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιήσει κάποια απόδειξη για αυτό.

«Τον σταματήσαμε, και τον σταματήσαμε γρήγορα, πριν αναλάβει δράση», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στον Σουλεϊμανί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετατρέπει την δολοφονία του Σουλεϊμανί σε κεντρικό θέμα πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Η ομιλία του στο Τολέντο, ήταν η πρώτη που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος το 2020, χρονιά εκλογών, γεγονός διόλου τυχαίο. Η Πολιτεία Οχάιο είναι κρίσιμη για να κερδίσει δεύτερη θητεία τον Νοέμβριο. Το 2016, είχε επικρατήσει με διαφορά 8 μονάδων, αποσπώντας από τους Δημοκρατικούς μια πολιτεία όπου ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρατήσει το 2008 και το 2012.