Σύμφωνα λοιπόν με την αμερικάνικη εφημερίδα η οποία επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε επιχείρηση στην Υεμένη με στόχο τον Αμπντούλ Ρεζά Σαχλαΐ, διοικητή της ειδικής ομάδας Quds που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση που έλαβε χώρα στην Υεμένη μία χώρα που μαστίζεται από εμφύλια σύγκρουση, που έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα. Όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι η συγκεκριμένη επιχείρηση παραμένει υψηλά διαβαθμισμένη και πολλοί έχουν απορρίψει να δώσουν στοιχεία από το να δηλώσουν ότι αυτή απέτυχε.

Η ανεπιτυχής επιχείρηση μπορεί να υποδηλώνει ότι ο φόνος του Σουλεϊμανί την περασμένη εβδομάδα ήταν μέρος μιας επιχείρησης πιο ευρείας απ’ όσο αφήνει η Ουάσιγκτον να εννοηθεί. Εγείρει επίσης ερωτήματα για το αν η αποστολή αυτή είχε ως στόχο να εξοντώσει την ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ή απλώς να αποτρέψει μια επικείμενη επίθεση εναντίον Αμερικανών, όπως υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Φλόριντα θεωρούν ότι εάν είχαν πετύχει και οι δύο θα είχαν ανακοινωθεί ταυτόχρονα το ίδιο βράδυ.

Επίσης ένας άλλος αξιωματούχος ανάφερε στην Washington Post ότι οι δύο επιχειρήσεις πήραν την έγκριση περίπου την ίδια περίοδο και οι ΗΠΑ δεν αποκάλυψαν την επιχείρηση εναντίον του Σαχλαΐ επειδή δεν πήγε όπως ήταν σχεδιασμένη. Πρόσθεσε ότι ο Σαχλαΐ μπορεί να στοχοθετηθεί στο μέλλον, μολονότι Ουάσιγκτον και Τεχεράνη έχουν δείξει ότι επιθυμούν την αποκλιμάκωση.

Τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον Σαχλαΐ και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση, ο Σαχλαΐ εμπλέκεται σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως σε μια συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή σε ένα ιταλικό εστιατόριο στην Ουάσιγκτον το 2011. Φέρεται επίσης να συνδέεται με μια επιχείρηση, το 2007 στο Ιράκ, όπου παραστρατιωτικοί υποστηριζόμενοι από το Ιράν απήγαγαν και σκότωσαν πέντε Αμερικανούς στρατιώτες στην πόλη Κερμπάλα.