Η τοπική κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας στην οποία χάθηκαν 800 εκατομμύρια ζώα (εκτός των νυχτερίδων, των εντόμων, τον βατράχων και των ψαριών) χρησιμοποιεί αεροπλάνα και πετά τόνους καρότα και πατάτες προκειμένου να φάνε όσα ζώα έμειναν στις κατεστραμμένες περιοχές.

Η βοήθεια προς τα ζώα ονομάζεται «Επιχείρηση Πετρογαλή» (σ.σ. Πετρογαλή: μικρόσωμο καγκουρό που ζει στις βραχώδεις περιοχές της Αυστραλίας) και μέχρι στιγμής αεροπλάνα έχουν ρίξει πάνω από δύο τόνους φρέσκων λαχανικών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της τοπικής κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ματ Κιν, ανέφερε πως μετά τις φωτιές τα ζώα δεν έχουν φαγητό και τα καγκουρό κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.

Η επιχείρηση για τα ζώα που ζουν στις κατεστραμμένες περιοχές έρχεται μετά την εκστρατεία εθελοντών που πλέκουν μάρσιπους για τα ζώα που έμειναν ορφανά. 

Χιλιάδες υπογραφές για την μεταφορά κοάλα στη Νέα Ζηλανδία 

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτηση για να μεταφερθούν κοάλα στη Νέα Ζηλανδία προκειμένου να διασωθεί το είδος.

Η Ένωση για τη Μεταφορά των Κοάλα προτείνει τα μαρσιποφόρα να βρουν καταφύγιο στη Νέα Ζηλανδία, όπου υπάρχουν 300.000 στρέμματα δέντρων ευκαλύπτου.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Νέας Ζηλανδίας) είχαν συγκεντρωθεί 7.500 υπογραφές για τη μεταφορά των κοάλα, όμως εκπρόσωπος της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν εξήγησε μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ότι στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι να βοηθήσει την Αυστραλία να θέσει υπό έλεγχο τις φωτιές προκειμένου τα κοάλα «να παραμείνουν στο φυσικό τους περιβάλλον».

Ο Σάιμον Έιρε, επιστημονικός υπεύθυνος του ζωολογικού κήπου του Ουέλινγκτον, εξήγησε ότι θα χρειαστεί να παρασχεθεί βοήθεια στις αυστραλιανές αρχές ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

«Κατά τη γνώμη μας πρέπει να βοηθήσουμε την Αυστραλία και δεν πρόκειται μόνο για τα κοάλα, αλλά και για τα άλλα είδη που απειλούνται από τις πυρκαγιές», τόνισε.

Η μεταφορά ενός είδους σε νέο φυσικό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει κινδύνους αποσταθεροποιώντας την ισορροπία των ήδη υπαρχόντων πληθυσμών ζώων.