Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Ο διοικητής του ΛΕΣ στρατάρχης Χάφταρ είδε θετικά το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όμως πριν από την υπογραφή του ζήτησε δύο εικοσιτετράωρα για να συζητήσει το κείμενο με τους ηγέτες των φυλών που υποστηρίζουν τον ΛΕΣ».

Το ρωσικό υπουργείο υπενθύμισε ότι το σχέδιο της τελικής συμφωνίας έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγέζ αλ Σάρατζ και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ Αλ-Μίσρι.

Τέλος το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι η συνεργασία που άρχισε στην ρωσική πρωτεύουσα θα συνεχισθεί «καθώς ο όγκος των συσσωρευμένων ενδολιβυκών προβλημάτων απαιτεί επίπονη δουλειά όσον αφορά στην διαμόρφωση σταθμισμένων και αμοιβαία αποδεκτών για όλες τις πλευρές αποφάσεων».

Το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει εξάλλου από τη Μόσχα πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των δύο Λίβυων αντιπάλων κατέληξε «στη σύναψη μιας κατ' αρχήν συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων για να διατηρηθεί και να παραταθεί επ’ αόριστον η κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Ερντογάν: «Θα δώσουμε μάθημα στον πραξικοπηματία Χαφτάρ»

Η απόφαση του Χαφτάρ ν’ αποχωρήσει από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της άγκυρας και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε:

 «Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπηματία Χαφτάρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη»,

Στη συνέχεια ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ο «πραξικοπηματίας Χάφταρ δραπέτευσε» από τη Μόσχα.

Έντονη αντίδραση και από Τσαβούσογλου

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, κατακεραύνωσε τον Χαλίφα Χαφτάρ για την απόφασή του να μην υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ότι αυτή η απόφαση δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στη χώρα.

Τέλος ανέφερε ότι, «η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα».