Όπως ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τρεις ημέρες πριν τη Σύνοδο του Βερολίνου για τη λιβυκή κρίση, θα στείλει στρατεύματα για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ Αλ Σάραζ.

Ο Ερντογάν δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου τα τουρκικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν μια σταδιακή εξάπλωση στην Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσουν «συντονισμό και σταθερότητα».

Η Άγκυρα έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα που είναι πιστά στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA), στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών ανέφερε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη θα συμμετέχει και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα,  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα στείλει το σεισμογραφικό Ορούτς Ρείς για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Από τις δηλώσεις του Ερντογάν προκύπτει ότι οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα αρχίσουν μέσα στο 2020 και θα γίνουν ακόμα και στο Καστελόριζο.

«Υπάρχουν νησιά στα οποία δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία ούτε με τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Προκαλεί και απειλεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχειρώντας να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη 3 ωρών ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση στο Καρντάκ ( σ.σ Ίμια).