«Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό», μετέδωσε το n-tv επικαλούμενο τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον Χάφταρ στη Βεγγάζη.

Την είδηση επιβεβαίωσε και με tweet, το υπουργείο Εξωτρικών της Γερμανίας:

«Ο στρατάρχης Χάφταρ διατύπωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επιτυχία της Διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να τηρηθεί η υπάρχουσα εκεχειρία».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Χαφτάρ είχε ζητήσει 48ωρη για ν’ απατήσει στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, συνάντηση στη Μόσχα των δύο Λίβυων αντιπάλων στη Μόσχα τη Δευτέρα.

Θα συμμετάσχει στη διάσκεψη του Βερολίνου ο Σάρατζ

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχε ανακοινώσει μέσω του γραφείου Τύπου του ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, από την οποία απουσιάζει η Ελλάδα.

«Θα είμαστε παρόντες στο Βερολίνο», δήλωσε ο Σάρατζ κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με μέλη του υπουργικού συμβούλιου του και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.