Στη Διάσκεψη, στην οποία η Ελλάδα «κακώς δεν προσκλήθηκε», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του την Πέμπτη στο δελτίο του Alpha, επρόκειτο να εκπροσωπήσει τη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όμως, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα, την απόφαση του Πούτιν να ταξιδέψει στο Βερολίνο και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Λιβύη.

Τα σχέδια των τελικών κειμένων της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την σύρραξη στην Λιβύη είναι σχεδόν έτοιμα, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ εξέφρασε τη λύπη του που οι δύο πλευρές αρνούνται να συναντηθούν. «Τα τελικά κείμενα είναι τώρα, κατά την γνώμη μου, σχεδόν εγκεκριμένα…Σέβονται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή για τη Λιβύη ενόψει και της Διάσκεψης του Βερολίνου στην οποία δεν θα συμμετέχει η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Παρασκευής ο Χαλίφα Χαφτάρ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Εικάζεται ότι η επίσκεψη Χαφτάρ δεν είναι άσχετη με τη Σύνοδο του Βερολίνου που αφορά τη Λιβύη και στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα.

Bild: Πιέσεις Ερντογάν στη Μέρκελ για να μην προσκληθεί η Ελλάδα στη Σύνοδο 

Η γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ για να μην προκληθεί η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπαγόρευσε στη Μέρκελ τον κατάλογο των συμμετεχόντων στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη;», διερωτάται η .Bild.

«Η σύνοδος που ξεκινάει την Κυριακή στο Βερολίνο έχει στόχο την ειρήνευση στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Το ερώτημα είναι: Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα της συνόδου, Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον κατάλογο των προσκεκλημένων;».

Όπως υποστηρίζει η Bild, ο Ερντογάν φέρεται να επέμεινε στο να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στις συνομιλίες.

«Ωστόσο, οι Έλληνες είναι ο πλησιέστερος γείτονας της Λιβύης» τονίζει η Bild.

«Οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι το ζητούμενο. Η τουρκική πλευρά έχει επισημάνει ότι τηρεί τη συμφωνία των προσφύγων με την ΕΕ φιλοξενώντας εκατομμύρια Σύριους. Σε αντίθεση με την Ελλάδα», αναφέρει η εφημερίδα.