Παρόλα αυτά, ο Σάρατζ απέκλεισε να συναντηθεί με τον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αν και μία τέτοια συνάντηση περιλαμβάνεται στα σχέδια της ΕΕ για την εδραίωση της κατάπαυσης πυρός.

«Για μένα είναι σαφές... Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά», είπε ο Σάρατζ στο Reuters, προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.

Στο Βερολίνο, Σάρατζ και Χάφταρ συσκέφτηκαν με παγκόσμιους ηγέτες αλλά δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους.

Aποκλεισμός των πετρελαιοπηγών

Την ίδια ώρα ο Σάρατζ απορρίπτει τα αιτήματα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.

«Η κατάσταση θα είναι καταστροφική, αν συνεχιστεί έτσι», δήλωσε ο Σάρατζ σε συνέντευξη στο Βερολίνο.

«Ελπίζω ότι οι ξένες χώρες θα παρακολουθούν το θέμα», είπε όταν ρωτήθηκε αν ήθελε αυτοί να πιέσουν τον Χάφταρ να άρει τον αποκλεισμό στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Οι υπό τον Χαφτάρ δυνάμεις έχουν αποκλείσει τις πετρελαιοπηγές, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην ανατολική Λιβύη, καθώς τα έσοδα πηγαίνουν στην Τρίπολη.