Συγκεκριμένα οι γυναίκες αντικατέστησαν τους άνδρες στις μισές από τις περίπου 500 πινακίδες οδικής σήμανσης σε διαβάσεις πεζών της πόλης.

Σε μία συμβολική κίνηση σεβασμού της διαφορετικότητας και της ισότητας των δύο φύλων,  η γυναικεία παρουσία στις πινακίδες εμφανίζεται σ’ έξι διαφορετικές εκδοχές, συμπεριλαμβάνοντας, μία έγκυο γυναίκα, μία ηλικιωμένη, μία γυναίκα με μαλλί άφρο και δύο γυναίκες οι οποίες είναι πιασμένες χέρι-χέρι.

Παρουσιάζοντας τις νέες πινακίδες την περασμένη Πέμπτη, η δήμαρχος της Γενεύης Σαντρίν Σαλέρνο, τόνισε ότι ήταν κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της πόλης να προωθηθεί η ισότητα των δύο φύλων και να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα.

«Οι δημόσιοι χώροι παραδοσιακά σχεδιάζονται από άνδρες και αυτός ήταν ένας τρόπος για να “δώσουμε στις γυναίκες λίγο παραπάνω δημόσιο χώρο”, όπως και “ζωντανέψουμε” τους δημόσιους χώρους», ανέφερε η Σαλέρνο, στη δημόσια τηλεόρασή της χώρας, RTS.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα κόστισε 56.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 52.000 ευρώ) και χρηματοδοτήθηκε ολοκληρωτικά από τον Δήμο της πόλης.

Όπως υποστήριξε η δήμαρχος οι 250 πινακίδες που αφαιρέθηκαν, θα φυλαχθούν, σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια αλλαγή.

Η Γενεύη έγινε με αυτόν τον τρόπο η πρώτη πόλη της Ελβετίας που προβαίνει σε μία τέτοια ενέργεια. Κάτι αντίστοιχο πραγματοποίησε την περσινή χρονιά η Ζυρίχη στο πλαίσιο του Gay Pride, όμως το μέτρο ήταν προσωρινό. Επίσης Η Ζυρίχη κατά την ημέρα της Γυναίκας άλλαξε επίσης προσωρινά τα «ανδρικά» ονόματα δρόμων σε «γυναικεία».

Πηγή: Swissinfo.ch