Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχει η Ρώμη με την Άγκυρα για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης.

Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου δήλωσε ότι κάλεσε τον στρατάρχη Χαφτάρ για να προκαλέσει την Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβει σε νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων.

Αυτή τη φορά όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση. Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος και αυτό τρελαίνει την Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας για ακόμα μία φορά τη στάση της Ελλάδας.

Η στάση της Ιταλίας γενικά χαρακτηρίζεται διφορούμενη στα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα η στάση της αναφορικά με τον αγωγό EastMed όπου δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα υπογράψει.

Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Λουίτζι Ντι Μάιο με δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο Anadolu, τις οποίες στη συνέχεια διέψευσε, ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι ο αγωγός αυτός αποτελεί λύση για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, είχε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και είχε συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.