Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το γεγονός ότι έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και ισχυρίστηκε ότι η συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου συζητήθηκε ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Για λόγους αλληλεγγύης, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει μόνο τα κράτη-μέλη της, αλλά αυτό δεν επιλύει πρόβλημα. Αντί να κάνει δηώσεις και να παίρνει αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν το πρόβλημα και να είναι ειλικρινείς διαμεσολαβητές».

«Από την αρχή ως μία χώρα που διαπραγματεύεται τους είπαμε ότι είμαστε κατά των κυρώσεων και ότι η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί με αυτές καθώς οι υποψήφιες χώρες και οι χώρες που διαπραγματεύονται συμμετέχουν επίσης στις δηλώσεις και στις αποφάσεις της Ε.Ε.».

«Η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να υποστηρίξει επίσης τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων αλλά δυστυχώς δεν είναι ειλικρινείς».

«Ειδικά σχετικά με το ζήτημα της Κύπρου ζητήσαμε από την Ε.Ε. και από άλλους φορείς να βρουν μία λύση που να δίνει εγγυήσεις και στους Τουρκοκύπριους στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, κάτι το οποίο αρνήθηκαν όλες οι πλευρές συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων»

«Η Ε.Ε. δεν έχει κάνει τίποτα για να εγγυηθεί τα δικαιώματα τους. Προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες όπως γεωτρήσεις ή εκμετάλλευση, θα πρέπει να μάθουν πώς να μοιράζονται και να δουλεύουν μαζί».

«Η τουρκική πλευρά ήδη το κάνει αυτό. Αυτό είναι επίσης κάτι το οποίο συζητήσαν οι δύο ηγέτες . Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Πούτιν για το μέλλον. Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για συνεργασία της Τουρκίας με την Ρωσία».

Πηγή: Τrtworld.com