Η Αστυνομία ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες κάμερες αναγνώρισης προσώπου θα λειτουργούν πέντε με έξι ώρες τη μέρα με σχέδια υπόπτων για σοβαρά και βίαια εγκλήματα.

Επίσης σύμφωνα πάντα με τη Μητροπολιτική αστυνομία το συγκεκριμένο σύστημα έχει 70% επιτυχία στον εντοπισμό υπόπτων. Πάντως μία ανεξάρτητη έκθεση ανέφερε ότι η ακρίβεια του είναι πολύ χαμηλότερη.

Πολλοί είναι αυτοί που εναντιώνονται στη συγκεκριμένη πρακτική, καθώς πιστεύουν ότι παραβιάζει την ιδιωτικοτητα των πολιτών και συνιστά «σοβαρή παραβίαση των πολίτικών ελευθεριών» και θυμίζει «Μεγάλο Αδερφό».

Οι κάμερες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός Ιανουαρίου, αλλά όπως ισχυρίζεται η αστυνομία, θα προειδοποιεί για τη χρήση τους εκ των προτέρων τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως υποστήριξε η Μητροπολιτική Αστυνομία οι κάμερες θα καλύπτουν μία «πολύ μικρή, στοχευμένη περιοχή», η οποία θα διακρίνεται από πινακίδες, ενώ θα υπάρχουν και φυλλάδια ενημέρωσης σχετικά με την αναγνώριση προσώπου.

Χαμηλή ακρίβεια υποστηρίζει ανεξάρτητη έρευνα

Σύμφωνα με τον Νικ Εφγκρέιβ, αναπληρωτή εκπρόσωπο της αστυνομίας είναι «καθήκον» της να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να κρατά ασφαλείς τους πολίτες. Επίσης τόνισε ότι το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών και ενηλίκων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει 10 περιπτώσεις όπου έχουν γίνει δοκιμές σε περιοχές του Λονδίνου και η ακρίβεια του συστήματος στους υπόπτους που περπάτησαν στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν 70%, ενώ μόλις μία φορά σε 1.000 ανθρώπους υπήρξε λάθος συναγερμός.

Ωστόσο μία ανεξάρτητη έρευνα αναφέρει ότι μόλις σε οκτώ από τις 42 περιπτώσεις υπήρξε «ορθή επαλήθευση».

Ακόμα αρκετοί υποστηρίζουν ότι η ακρίβεια θα είναι χειρότερη για έγχρωμους ανθρώπους και μειονότητες καθώς το σύστημα είναι εκπαιδευμένο ν’ αναγνωρίζει κυρίως λευκούς.

Ακόμα υπάρχουν κάποια βήματα που ακολουθούνται προτού σημάνει συναγερμός στην αστυνομία με το σύστημα. Αρχικά εισάγονται στο σύστημα πρόσωπα που  υπάρχουν ήδη στα αρχεία της αστυνομίας. Οι κάμερες σκανάρουν πρόσωπα στο δρόμο, στη συνέχεια γίνεται σύγκριση μεταξύ των δύο και αν υπάρξει ταίριασμα τότε θα σημάνει συναγερμός και οι αστυνομικοί μπορούν να σταματήσουν κάποιον.

Πηγή: BBC