Η γνωμοδότηση εξετάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ και επισημαίνει στα συμπεράσματά της ότι στη Σύμβαση του OHE για το Δίκαιο της θάλασσας αναφέρεται ότι οι νήσοι, ανεξάρτητα του μεγέθους τους, διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Επισημαίνει πως οι θαλάσσιες περιοχές των νήσων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οριοθέτηση των ΑΟΖ και τονίζει πως η Τουρκία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας δεν τη δεσμεύουν, ενώ σημειώνει επίσης ότι η υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη έγινε χωρίς να ληφθεί η σύμφωνη γνώμη των άλλων μεσογειακών χωρών.

Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να αρνείται την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η γνωμάτευση της Μπούντεσταγκ βγήκε μετά από αίτημα της Σεβίμ Ντάγκτελεν, βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς, η οποία μάλιστα κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ να θέσει θέμα μνημονίου στη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ερντογάν. Η βουλευτής επιπλέον ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις πωλήσεις όπλων και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.

Πρόκειται σαφώς για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη για μας, που πιέζει τη Γερμανίδα Καγκελάριο και δημιουργεί νέο «πονοκέφαλο» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός φυσικά πως προήλθε από βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς, δεν μοιάζει να είναι τυχαίο.

Η αριστερή πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου, η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), ήταν άλλωστε εκείνη που την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση – στήριξης στη χώρα μας, σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης. Η GUE/NGL ήταν εκείνη που ζήτησε να επεκταθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία, οι οποίες αποφασίστηκαν στη σύνοδο του Ιουνίου, όπου συμμετείχε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Το ίδιο αίτημα μάλιστα, αυτός της επέκτασης των κυρώσεων ήρθε και από την πλευρά τον Ευρωσοσιαλιστών, μετά το συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν η Φώφη Γεννηματά, ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας - την όποια πίεση δέχεται από την Ευρώπη, σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες του στο Αιγαίο- φαίνεται να τη δέχεται… μονομερώς και αποκλειστικά από τα «αριστερά». Όχι τυχαία προφανώς.

Το ζήτημα φυσικά είναι ποιες πιέσεις ασκούνται στις κεντροδεξιές παρατάξεις του Ευροκοινοβουλίου κι αν αυτές οι πιέσεις θα αποφέρουν καρπούς. Ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση της Ελλάδας και να «αναγκάσει» τον «σουλτάνο» να αναθεωρήσει τα σχέδια του.