Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ζήτησαν το φάρμακο από την AbbVie Inc ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση, δήλωσε η Αντέλε Ινφάντε, εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στο Βόρειο Σικάγο. Το φάρμακο Aluvia, γνωστό και με την εμπορική ονομασία Kaletra, περιέχει έναν συνδυασμό των δραστικών ουσιών λοπιναβίρης και ριτοναβίρης.

Την Πέμπτη το Πεκίνο ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό, όμως σύστησε να λαμβάνονται δύο χάπια λοπιναβίρης/ριτοναβίρης και να γίνονται εισπνοές άλφα ιντερφερόνης μέσω νεφελοποιητή δύο φορές την ημέρα.

Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα έχει φθάσει τα 2.744 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο σύνολο της επικράτειας, μετά τον εντοπισμό 769 νέων κρουσμάτων.

Πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε κανένας νέος θάνατος πέραν της επαρχίας Χουμπέι, της εστίας της μόλυνσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκεί καταγράφηκαν 24 θάνατοι, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων σε όλη την Κίνα σε 80.

Λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού, επιστήμονες του Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη που απεικονίζει τις περιοχές στις οποίες έχει «χτυπήσει», ενώ καταγράφει και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Η ιστοσελίδα δείχνει στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά του 2019-nCoV, σε παγκόσμιο χάρτη.

Σημείο «μηδέν» η Γουχάν

Οι ειδικοί του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) επιβεβαίωσαν πως ο κοροναϊός ξεκίνησε από την αγορά της Γουχάν.

Κατάφεραν και απομόνωσαν επιτυχώς τον νέο κοροναϊό, τον 2019-nCoV, σε δείγματα που έλαβαν από την αγορά της πόλης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν εκεί.

Στα 33 από τα 585 δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά Γουχάν εντοπίστηκε το νουκλεϊκό οξύ του κοροναϊού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Πρόληψης Ιογενών Νόσων που υπάγεται στο CDC.

Αρουραίοι, φίδια, κουτάβια λύκων, κοάλα, πωλούνταν στην αγορά της Γουχάν παράνομα όπως φαίνεται από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο κινεζικό Weibo. Οι τοίχοι και τα πατώματα είναι καλυμμένα από αίμα, γεγονός που δεν σταματούσε τους αγοραστές που κατά εκατοντάδες επισκέπτονταν την αγορά που εν τέλει αποδείχτηκε υγειονομική «βόμβα».