Η ρεπόρτερ Φελίσια Σόνμεζ, η οποία το 2018 είχε κατηγορήσει τον Τζόναθαν Κάιμαν, τον πρώην επικεφαλής του γραφείου των Los Angeles Times στο Πεκίνο, για σεξουαλική κακοποίηση, ανέβασε στο Twitter ένα λινκ από την υπόθεση βιασμού στην οποία είχε εμπλακεί παλιότερα το όνομα του θρύλου του αθλητισμού, ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα το βράδυ της Κυριακής.

Αμέσως μετά την ανάρτησή της, η Σόνμεζ ανέφερε σε άλλο tweet της ότι δέχθηκε απειλητικά μηνύματα για τη ζωή της και πρόσθεσε ότι «πρέπει να θυμόμαστε όλες τις πλευρές οποιουδήποτε δημόσιου προσώπου». Λίγη ώρα αργότερα όλα τα tweets σβήστηκαν.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Σόνμεζ πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα, δέχθηκε ένα email από τον Μάρτιν Μπάρον, τον εκτελεστικό διευθυντή της «The Washington Post» ο οποίος της έλεγε: «Πραγματική έλλειψη κριτικής σκέψης να αναρτήσεις αυτά στο Twitter. Σε παρακαλώ σταμάτα. Με αυτό τον τρόπο βλάπτεις την εφημερίδα».

Αντιδράσεις για την απόφαση της εφημερίδας

Μόλις έγινε γνωστό ότι η Σόνμεζ τέθηκε σε διαθεσιμότητα, πολλά μέσα ενημέρωσης καθώς και εργαζόμενοι στην «Washington Post» επέκριναν την εφημερίδα για αυτή την απόφαση.

«Οι δημοσιογραφικοί όμιλοι θα πρέπει να προστατεύουν τους δημοσιογράφους τους, όχι να συμφωνούν με τον όχλο όταν τους επιτίθεται. Η Washington Post όχι μόνο δεν προστάτευσε τη Φελίσια Σόνμες, αλλά δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ολίβια Νούτσι, ανταποκρίτρια του περιοδικού New York.

«Αυτός είναι ένας τρομακτικός τρόπος αντιμετώπισης των δημοσιογράφων σας», ανέφερε η Ανούσκα Πατίλ, συντάκτης κοινωνικής στρατηγικής στους «New York Times», ενώ συντάκτης στο «Gothamist» τόνισε ότι δεν υπήρχε χειρότερος τρόπος από αυτόν για να χειριστεί η εφημερίδα την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον του Μπράιαντ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό το 2003, όμως τελικά αποσύρθηκαν αφού η γυναίκα που τον κατηγόρησε αρνήθηκε να καταθέσει. Αργότερα ο αστέρας του NBA κατέληξε σε συμβιβασμό μαζί της.

Έφυγε από το σπίτι της λόγω των απειλών

Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην Washington Post υπερασπίστηκε τη Σόνμεζ σε μακροσκελή του ανακοίνωση: «Η Φελίσια δέχθηκε πληθώρα βίαιων μηνυμάτων, περιλαμβανομένων απειλών στις οποίες αναφερόταν η διεύθυνση του σπιτιού της, μετά από ένα tweet που ανήρτησε την Κυριακή για τον Κόμπι Μπράιαντ. Αντί να προστατεύσει και να στηρίξει έναν δημοσιογράφο η Washington Post την έθεσε σε διαθεσιμότητα.

Η Φελίσια χρειάστηκε να φύγει από το σπίτι της φοβούμενη για την ασφάλειά της και δεν έχει λάβει επαρκή καθοδήγηση από την Post για το πώς να προστατεύσει τον εαυτό της».

Στην ανακοίνωσή του, το συνδικαλιστικό όργανο αναφέρει επίσης ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Post προσπαθεί να ελέγξει το πώς μιλάει η Φελίσια για τη σεξουαλική κακοκοποίηση. Η Φελίσια έχει δεχθεί κακοποίηση και η ίδια και το αποκάλυψε σε αναρτήσεις της πριν δύο χρόνια. Η Post δεν πήρε θέση υπέρ της ρεπόρτερ της που είναι μια από τις πλέον έγκριτες αρθρογράφους πολιτικού ρεπορτάζ. Αντιθέτως, η διοίκηση έστειλε ένα προειδοποιητικό μειλ στη Φελίσια υπενθυμίζοντάς της την πολιτική της εφημερίδας σχετικά με την παραβίαση των όρων χρήσης των social media από τους εργαζομένους της».

Η Washington Post δεν έχει απαντήσει ακόμη στο σωματείο εργαζομένων.

Πηγή: CNN