Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία τη Συνθήκη Αποχώρησης, που καθορίζει τους όρους του διαζυγίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στη συμφωνία για το Brexit με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές.

Πρόκειται για το τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στο τέλος της εβδομάδας, τρεισήμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία.

Το σώμα διέκοψε τη συνεδρίαση με τους ευρωβουλευτές να τραγουδούν όρθιοι το παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι Auld Lang Syne για να αποχαιρετήσουν τη Βρετανία. Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει τώρα να δώσουν την τελική έγκρισή τους στη συμφωνία σε μια έγγραφη, τυπική διαδικασία.

Μπαρνιέ: Η Ε.Ε. δεν θα υπαναχωρήσει από τις βασικές αρχές της

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τις εναπομείνασες 27 χώρες της Ε.Ε. πως μία συμφωνία, όπως αυτή που διέπει τη σχέση της με την Ουκρανία, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μία νέα σχέση της Ένωσης με τη Βρετανία.

Ο Μπαρνιέ συναντήθηκε με εκπροσώπους των 27 κρατών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επικείμενων συνομιλιών για μία νέα συμφωνία Λονδίνου – Ε.Ε., οι οποίες θα δρομολογηθούν αφού η Βρετανία εγκαταλείψει την Ένωση την Παρασκευή.

Διπλωμάτες που συμμετείχαν στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση δήλωσαν στο Reuters πως ο Μπαρνιέ υπογράμμισε πως η Ε.Ε. δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από τις βασικές αρχές της και πως είναι διαθέσιμη για τη διεξαγωγή διαπραγματευτικών γύρων με τη Βρετανία κάθε τρεις εβδομάδες για πάνω από δέκα παράλληλα θέματα.

Ο Μπαρνιέ επεσήμανε πως η αλιεία και διάφοροι εμπορικοί τομείς είναι κάποια από τα θέματα, που ενδέχεται να προξενήσουν μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις, εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε κάποια συναίνεση για μία νέα συμφωνία έως τα τέλη του 2020, όταν θα περαιωθεί και η μεταβατική περίοδος για την μετα-Brexit κατάσταση.

Ο Μπαρνιέ πρόσθεσε επίσης πως η Ε.Ε. θα αξιολογήσει την παραχθείσα πρόοδο τον Ιούλιο.

Για τις οικονομικές σχέσεις, η ΕΕ επιδιώκει να εστιάσει σε μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, μία συμφωνία για την αλιεία και στο επίπεδο των εγγυήσεων για δίκαιο παιχνίδι στον ανταγωνισμό. Ο δεύτερος κύκλος των συνομιλιών θα περιλαμβάνει την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Όσον αφορά τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών, ο Μπαρνιέ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει μία κύρια συμφωνία και απέρριψε μία λύση στα πρότυπα της Ελβετίας, με την οποία η ΕΕ έχει συνάψει έναν κυκεώνα από ξεχωριστά σύμφωνα.

Ο Μπαρνιέ υπογράμμισε πως η ομάδα του θα επιδιώξει να εφαρμόσει στη Βρετανία τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για βοήθεια στα κράτη ακόμη και μετά το Brexit και πως μία πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας «διαζυγίου» θα είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ενόψει των εκκρεμών διαπραγματεύσεων για τη νέα μορφή των σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Λονδίνο.

Φον ντερ Λάιεν: Θα μας λείψετε

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποχαιρέτισε με συγκίνηση τους Βρετανούς βουλευτές πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωση της συνθήκης αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Θα σας αγαπάμε πάντα και δεν θα είμαστε ποτέ μακριά», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους Βρετανούς ευρωβουλευτές, μόλις πριν από την ψηφοφορία της επικύρωσης της συνθήκης του Brexit δύο ημέρες πριν από το διαζύγιο.

«Θα αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να καταλήξουμε σε αποτελέσματα"» στη διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον των βουλευτών στη σύνοδο της ολομέλειας στις Βρυξέλλες, πριν απευθυνθεί στους Βρετανούς: «Θα μας λείψετε», είπε.

«Για να είμαι σαφής, η σημερινή ψηφοφορία δεν είναι υπέρ ή κατά του Brexit, είναι μια ψηφοφορία υπέρ ενός συντεταγμένου Brexit έναντι ενός άτακτου Brexit», υπογράμμισε ο Βέλγος Γκι Φερχόφσταντ. Το Brexit είναι «επίσης μια αποτυχία της Ένωσης», τόνισε ενθαρρύνοντας για μια μεταρρύθμιση της Ευρώπης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, απελευθερωμένη από κανόνες ομοφωνίας και παρεκκλίσεις.