Μέχρι σήμερα, ο κοροναϊός, που προκαλεί επιδημία πνευμονίας, έχει κοστίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους, ανακοίνωσε Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692.

Μόνο στη Χουμπέι, την επαρχία όπου βρίσκεται η πόλη Γουχάν και όπου ξεκίνησε η επιδημία που προκαλεί ο κοροναϊός, πέθαναν τις τελευταίες ώρες 42 άνθρωποι. Οι επαρχιακές υγειονομικές αρχές έκαναν επίσης λόγο για επιπλέον 1.220 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού ως τα μεσάνυχτα της 30ής Ιανουαρίου, αυξάνοντας το σύνολό τους σε 5.806 στη Χουμπέι.

Επαναπατρισμός κατοίκων της Γουχάν

Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Γουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν», ανακοίνωσε, στο μεταξύ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Γουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ

Η επιτροπή εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), συνεδρίασε την Πέμπτη και αποφάσισε να κηρύξει «παγκόσμιο συναγερμό» μετά την εξάπλωση του κοροναϊού σε πολλές χώρες εκτός Κίνας.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Αντάνομ Γκεμπρεγέσους «ο κύριος λόγος δεν έχει να κάνει με ό,τι συμβαίνει στην Κίνα, αλλά με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες», δήλωσε σε ανακοίνωση που έκανε από τη Γενεύη.

Ο λόγος που κήρυξε «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν φόβοι να επεκταθεί ο κοροναϊός σε χώρες με αδύναμα υγειονομικά συστήματα.

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, η εξάπλωση του ιού «είναι πρωτοφανής» αλλά το ίδιο είναι και ανταπόκριση.

Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, μολονότι κήρυξε διεθνή συναγερμό για τον νέο κοροναϊό που προήλθε από την κινεζική πόλη Γουχάν.

«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα ο Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού».

«Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.