Ακόμα και πριν το ξέσπασμα του κοροναϊού το ιατρικό σύστημα βρισκόταν στα όριά του στην Κίνα.

Το 2003, μετά την επιδημία του SARS, η κινεζική κυβέρνηση έχτισε δεκάδες νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, τα οποία δεν μπορούσαν να στελεχωθούν εξαιτίας του μικρού αριθμού γιατρών και νοσοκόμων.

Ταυτόχρονα ο πληθυσμός αυξανόταν και η νοοτροπία των πολιτών έμοιαζε με την... ελληνική, αφού επισκέπτονταν τα νοσοκομεία ακόμα και για τα πιο απλά περιστατικά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πάρα πολλοί διήνυαν τεράστιες αποστάσεις για να επισκεφτούν τα επείγοντα των μεγαλύτερων νοσοκομείων που δέχονταν ήδη μεγάλο όγκο ασθενών, έχοντας ελλείψεις στο προσωπικό.

Αρκετές φορές έχουν σημειωθεί και τραγικά περιστατικά, όπως την περασμένη εβδομάδα που συνοδός ασθενή δολοφόνησε με μαχαίρι γιατρό.

Γιατροί και νοσοκόμες εργάζονται με στολές και μάσκες στα κινεζικά νοσοκομεία μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού.

Νοσοκομεία με ασθενείς του κοροναϊού στελεχώνονται με προσωπικό από όλη την κινεζική επικράτεια.

Και δεν πρόκειται απλά και μόνο για αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος: Νοσηλεύτριες εκπαιδεύονται και κόβουν τα μαλλιά τους για να βάλουν τις στολές που απαιτούνται για να φροντίσουν τους ασθενείς.

Οι ώρες εργασίας είναι πάρα πολλές και μόλις βγάζουν τις προστατευτικές μάσκες έχουν πληγές.

Η γιατρός Γιανγκ Ξιάο λείπει από το σπίτι της μία εβδομάδα και ξεσπά σε κλάματα όταν μιλά με το παιδί της μέσω κάμερας. Το μωρό πλέον την αναγνωρίζει με δυσκολία και όταν ρωτά αν την αναζητά ο σύζυγός της απαντά: «ξύπνησε και ζήτησε τη γιαγιά του».

«Θέλω η επιδημία να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και να είμαι πάλι μαζί με το παιδί μου», λέει η Γιανγκ στην κάμερα.

Υπάρχουν και μικρές ευχάριστες στιγμές στα νοσοκομεία. Ένας στρατιωτικός γιατρός γιόρτασε τα γενέθλιά του στο νοσοκομείο, παρέα με το προσωπικό. Ευχήθηκε να περάσει η επιδημία του κοροναϊού και να γυρίσουν όλοι ασφαλής στα σπίτια τους.