Ο Λι είχε αναφέρει σε συγγενείς και φίλους σε μηνύματα μέσω της διάσημης εφαρμογής weChat ότι επτά άνθρωποι από τοπική ψαραγορά της Γουχάν είχαν διαγνωστεί με έναν ιό τύπου SARS και βρίσκονταν σε καραντίνα στο νοσοκομείο.

Μάλιστα ο 34χρονος οφθαλμίατρος είχε πει στους φίλους του να προειδοποιήσουν τους οικείους τους και μέσα σε λίγες ώρες είδε τα μηνύματα του σε screenshot να έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο και παρόλο που δεν αναφερόταν πουθενά τ' όνομα του, κατάλαβε ότι θα έχει πρόβλημα και πιθανότατα θα τιμωρούνταν με κάποιο τρόπο.

Κατηγορήθηκε από την αστυνομία

Την ίδια μέρα που μίλησε στους φίλους του, ήρθε μία έκτακτη ενημέρωση στο ιατρικό προσωπικό της Γουχάν ότι αρκετοίασθενείς από την ψαραγορά της Χουανάν έχουν μία «άγνωστη πνευμονία».

Η ενημέρωση είχε την προειδοποίηση ότι «οι οργανισμοί και οι ιδιώτες δεν επιτρέπεται να παράσχουν πληροφορίες στο κοινό σχετικά με την πνευμονία χωρίς έγκριση».

Τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου μετά από έκτακτη συνάντηση των αρχών σχετικά με την επιδημία, ο Λι δέχθηκε κλήση από τους αξιωματούχους του νοσοκομείου για να εξηγήσει πώς γνώριζε για τα περιστατικά.

Το βράδυ της ίδιας μέρας οι αρχές της Γουχάν ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την έναρξη της επιδημίας, ωστόσο τα προβλήματα του Λι μόλις ξεκινούσαν.

Στις 3 Ιανουαρίου τον κάλεσε η τοπική αστυνομία και τον επίπληξε για το γεγονός ότι «διαδίδει φήμες διαδικτυακά» και για «σοβαρή διαταραχή της κοινωνικής συνοχής».

Υποχρεώθηκε να υπογράψει μία δήλωση ότι υπέπεσε σε «παράπτωμα» και υποσχέθηκε να μην διαπράξει περαιτέρω «κακές ενέργειες».

Παρότι φοβήθηκε ότι θα τεθεί υπό κράτηση μετά από περίπου μία ώρα του επετράπη να φύγει από το τμήμα.

Μάλιστα ο Λι δεν ήταν ο μόνος γιατρός που έγινε στόχος της κυβέρνησης στην προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης πληροφοριών σχετικά με τον κοροναϊό τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 425 ανθρώπους, με τους ασθενείς να ξεπερνούν τους 20.000 σε παγκόσμια κλίμακα.

Αρρώστησε και ο ίδιος

Έτσι γύρισε στη δουλειά του, γνωρίζοντας ότι πλέον δεν μπορεί να κάνει κάτι.

Στις 10 Ιανουαρίου αφού περιέθαλψε έναν ασθενή που έπασχε από τον κοροναϊό, άρχισε να βήχει και την επόμενη μέρα ανέπτυξε πυρετό. Στις 12 Ιανουαρίου μπήκε στο νοσοκομείο και τις επόμενες μέρες, η κατάσταση της υγείας του έγινε χειρότερη με αποτέλεσμα να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη για ν' αναπνέει.

Ο Λι επιβεβαίωσε στο CNN, το Σάββατο (1/2), ότι τα τεστ βγήκαν θετικά και πάσχει και ο ίδιος από την ασθένεια, ενώ η διάγνωση του έχει μεγαλώσει την οργή σχετικά με τα αργά αντανακλαστικά της κινεζικής κυβέρνησης ώστε να προειδοποιήσει έγκαιρα το κοινό.

Η κινέζικη κυβέρνηση έχει δεχθεί και από άλλους χρήστες του διαδικτύου και οργανώσεις επικρίσεις ότι η αστυνομία τους καλεί για «διάδοση φημών» σχετικά με τον ιό και για το γεγονός ότι «προκαλούν πανικό στον κόσμο».