Στα δύο αυτά πρόσωπα, οι ταυτότητες και οι ιδιότητες των οποίων δεν διευκρινίζονται, θα απαγορευθεί η είσοδος στην ΕΕ ενώ θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, σύμφωνα όσα δήλωσαν διπλωμάτες στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να εγκριθούν στη διάρκεια προσεχούς συμβουλίου υπουργών της ΕΕ μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Η ΕΕ είχε απευθύνει τον Ιανουάριο προειδοποίηση στην Τουρκία σχετικά με τις γεωτρήσεις αυτές, ιδιαίτερα στα ύδατα της Κύπρου, που είναι μέλος της ΕΕ, ενώ η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την άφιξη ενός πλοίου γεωτρήσεων κοντά στο νησί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πει τότε πως είναι σε θέση να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον «των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη αδειοδοτημένες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ' αυτές τις δραστηριότητες».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε απορρίψει τα «τελεσίγραφα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιώντας πως η Τουρκία στεγάζει περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, και πως θα μπορούσε «να τους ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη».