Σύμφωνα με τον Ρόμπιν Σάτοκ επικεφαλής στον τομέα βλεννογόνων λοιμώξεων και ανοσίας στο Imperial College του Λονδίνου, η έρευνα αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο ώστε να αρχίσει να τεστάρεται το εμβόλιο στα ζώα εντός της επόμενης εβδομάδας και εάν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα μέχρι το καλοκαίρι, τότε θα μπορούν να το δοκιμάσουν στους ανθρώπους.

Όπως δήλωσε στο Sky News: «συνήθως χρειάζονται δύο έως τρία χρόνια πριν το εμβόλιο δοκιμαστεί σε κλινικές και έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε παράγει ένα υποψήφιο εμβόλιο στο εργαστήριο μέσα σε 14 μέρες».

«θα το δοκιμάσουμε σε ζώα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και η επόμενη φάση είναι να μεταβούμε από τα πρώτα τεστ σε ζώα στις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους. Και πιστεύω ότι με ικανοποιητική χρηματοδότηση θα μπορούμε να το πετύχουμε σε λίγους μήνες».

Το εμβόλιο μπορεί να αναπτυχθεί πολύ αργά σε σχέση με την τωρινή έξαρση του ιού, ωστόσο θα είναι κομβικό εάν ξεσπάσει μία νέα επιδημία.

«Δεν θα είναι πολύ αργά εάν όλο αυτό γίνει πανδημία και εάν προχωρήσει σε παγκόσμια κλίμακα. Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για την ίδια την επιδημία , έτσι θα δούμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εάν υπάρξει μείωση γιατί τότε θα είναι σαν μία γρίπη».

«Μπορεί να δούμε να έρχεται και δεύτερο κύμα σε παγκόσμια κλίμακα και εάν συμβεί τότε το εμβόλιο θα είναι πολύ σημαντικό ώστε να το αντιμετωπίσουμε».

Επιστήμονες από διάφορες χώρες όπως την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία αλλά και αρκετές στην ευρωπαϊκή ήπειρο προσπαθούν να βρουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό, και σε πολλές περιπτώσεις συνεργάζονται μεταξύ τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Ρωσία: 8-10 μήνες για το εμβόλιο

Στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα χρειασθούν 8 έως 10 μήνες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο InterfaX.

«Σήμερα η διαδικασία της ανάπτυξης ενός εμβολίου δεν είναι μια σύντομη χρονική περίοδος. Ένα εμβόλιο αναπτύσσεται για τουλάχιστον οκτώ με δέκα μήνες, αυτό είναι μόνο το αρχικό στάδιο χωρίς τις κλινικές δοκιμές», δήλωσε ο Μουράσκο.