Όπως ανακοίνωσε επισήμως το Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν, όπου νοσηλευόταν, ο 34χρονος γιατρός είναι πλέον νεκρός.

Το Κεντρικό Νοσοκομείο της κινεζικής πόλης, ανακοίνωσε πως ο Λι Γουενλιάνγκ «απεβίωσε στις 2:58 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα, στις 7 Φεβρουαρίου».

Νωρίτερα είχε προκληθεί σύγχυση γύρω από την κατάσταση της υγείας του 34χρονου Λι Γουενλιάνγκ, καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν νωρίς το απόγευμα ότι ο Γουενλιάνγκ πέθανε, αποσύροντας αργότερα την είδηση, ή μεταδίδοντας με νεότερες αναρτήσεις τους ότι είναι ζωντανός και ότι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με μήνυμα του στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του Λι Γουένλιανγκ.

Συγκεκριμένα ανέφερε, «είμαστε βαθιά λυπημένοι με το γεγονός ότι χάσαμε το γιατρό Λι Γουένλιανγκ. Χρειάζεται όλοι να τον τιμήσουμε για τη δουλειά που έκανε σχετικά με τον 2019CoV (κοροναϊός)».

Ο Λι ήταν ο πρώτος που είχε ενημερώσει για τα κρούσματα του κοροναϊού στη Γουχάν. Συγκεκριμένα ο 34χρονος οφθαλμίατρος σε μηνύματα μέσω της διάσημης εφαρμογής weChat, είχε ενημερώσει συγγενείς και φίλους ότι επτά άνθρωποι από τοπική ψαραγορά της Γουχάν είχαν διαγνωστεί με έναν ιό τύπου SARS και βρίσκονταν σε καραντίνα στο νοσοκομείο.

Σύντομα είδε τα μηνύματα σε screenshot να έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να κληθεί από την αστυνομία, η οποία τον κατηγόρησε «διαδίδει φήμες διαδικτυακά» και για «σοβαρή διαταραχή της κοινωνικής συνοχής» και τον ανάγκασε να υπογράψει μία δήλωση ότι υπέπεσε σε «παράπτωμα» και υποσχέθηκε να μην διαπράξει περαιτέρω «κακές ενέργειες».

Τελικά νόσησε και ο ίδιος από τον κοροναϊό και στις 12 Ιανουαρίου μπήκε στο νοσοκομείο και τις επόμενες μέρες, η κατάσταση της υγείας του έγινε χειρότερη με αποτέλεσμα να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη για ν' αναπνέει. Όμως η κατάσταση του επιδεινώθηκε περαιτέρω με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη για τη ζωή την Πέμπτη.