Δημοσιεύματα του κινεζικού τύπου, καθώς και κρατικά μέσα έκαναν λόγο ότι ο 34χρονος οφθαλμίατρος είχε χάσει τη μάχη με τη ζωή, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε συλλυπητήριο μήνυμα, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν ισχύει, αφού σύμφωνα με το νοσοκομείο της Γουχάν νοσηλεύεται «σε κρίσιμη κατάσταση».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου, «ο γιατρός του νοσοκομείου μας Λι Γουένλιανγκ μάχεται με την πνευμονία έχοντας νοσήσει από την επιδημία του νέου κοροναϊού. Βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τον επαναφέρουμε».

Το πρώτο μέσο που ανέφερε για το θάνατο του ήταν οι Global Times επικαλούμενοι πληροφορίες φίλων και συναδέλφων από το νοσοκομείο. Τελικά το ποστ διαγράφηκε λίγο αργότερα, ενώ και οι αναρτήσεις άλλων κινέζχικων media διαγράφηκαν επίσης.

Ακόμα και ο ΠΟΥ ενημέρωσε το συλλυπητήριο μήνυμα του, αναφέροντας ότι «δεν γνωρίζει την ακριβή κατάσταση του γιατρού».

Ο Λι ήταν ο πρώτος που είχε ενημερώσει για τα κρούσματα του κοροναϊού στη Γουχάν. Συγκεκριμένα ο 34χρονος οφθαλμίατρος σε μηνύματα μέσω της διάσημης εφαρμογής weChat, είχε ενημερώσει συγγενείς και φίλους ότι επτά άνθρωποι από τοπική ψαραγορά της Γουχάν είχαν διαγνωστεί με έναν ιό τύπου SARS και βρίσκονταν σε καραντίνα στο νοσοκομείο.

Σύντομα είδε τα μηνύματα σε screenshot να έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να κληθεί από την αστυνομία, η οποία τον κατηγόρησε «διαδίδει φήμες διαδικτυακά» και για «σοβαρή διαταραχή της κοινωνικής συνοχής» και τον ανάγκασε να υπογράψει μία δήλωση ότι υπέπεσε σε «παράπτωμα» και υποσχέθηκε να μην διαπράξει περαιτέρω «κακές ενέργειες».

Νεώτερη εξέλιξη: Τελικά το νοσοκομείο επιβεβαίωσε πως ο Λι Γουένλιανγκ «απεβίωσε στις 2:58 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα, (20:58 ώρα Ελλάδας) στις 7 Φεβρουαρίου».

Με πληροφορίες από CNN