Οι 3.900 φιάλες που προτείνονται προς πώληση προέρχονται από τη συλλογή του Ρίτσαρντ Γκούντινγκ, ενός Αμερικανού από το Κολοράντο που πέρασε δεκαετίες για να δημιουργήσει μια «τέλεια συλλογή» ουίσκι ταξιδεύοντας τακτικά στη Σκωτία σε αναζήτηση σπάνιων φιαλών.

Η «τέλεια συλλογή», λοιπόν, αποτελείται κυρίως από σκωτσέζικα single malt και θα πωληθεί από το εξειδικευμένο ιστότοπο Whisky Aucioneer σε δύο δόσεις. 

Η πρώτη παρτίδα προτείνεται προς πώληση από σήμερα Παρασκευή μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Η δεύτερη θα ακολουθήσει από τις 10 έως τις 20 Απριλίου.

Αυτή η πώληση σε δύο χρόνους έχει στόχο «να έχουν χρόνο οι αγοραστές να εξερευνήσουν τη συλλογή σε όλη την ποικιλία της», καθώς ορισμένες φιάλες δεν έχουν ποτέ ή έχουν σπάνια βγει σε δημοπρασία.

Πανάκριβα, σπάνια «διαμάντια»

Στην πρώτη πώληση προτείνονται 1949 φιάλες, μεταξύ των οποίων μια πολύ σπάνια φιάλη Macallan Valerio Adami, απόσταξης του 1926, που έχει μείνει 60 χρόνια στο βαρέλι.

Πέρυσι μια φιάλη ουίσκι του ίδιου σκωτσέζικου αποστακτηρίου, απόσταξης επίσης του 1926 και εμφιαλωμένο το 1986, είχε σπάσει ρεκόρ σε δημοπρασία στο Λονδίνο πιάνοντας σχεδόν 1,7 εκατομμύριο ευρώ.

Η Μπέκι Πάσκιν, ειδική σε ό,τι αφορά το ουίσκι, ξεχωρίζει ανάμεσα στα καλύτερα κομμάτια της δημοπρασίας το ουίσκι Old Orkney του Στρόμνες από τα χρόνια του 1930 ή αυτό του αποστακτηρίου Dallas Dhu του 1921, αμφότερα προϊόντα αποστακτήριων που σήμερα δεν υπάρχουν.