Πρόκειται για ένα πρότζεκτ των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα του τμήματος του Οργανισμού που ασχολείται με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, σε συνεργασία με την ιδιωτική Oceanic και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. 

Τα σχέδια για τη δημιουργία της πρώτης πλωτής πόλης, όπως αναφέρει η Daily Mail, ίσως γίνουν πραγματικότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς οι επιστήμονες επιταχύνουν τις προσπάθειες να σώσουν τις πόλεις που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το επαναστατικό έργο των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει πλατφόρμες που επιπλέουν πάνω στις οποίες θα χτίζονται τα σπίτια, οι πλατείες και οι αγορές της πόλης.    

Ο αναπληρωτής διευθυντής του UN-Habitat (το αρμόδιο τμήμα των ΗΕ) Βίκτορ Κίσομπ δήλωσε: «Οι πλωτές πόλεις ακούγονται σαν μια τρελή ιδέα, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σωτήρια αποτελέσματα αν γίνουν με τον σωστό τρόπο». Καλή ιδέα αν σκεφτεί κανείς ότι το 90% των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου κινδυνεύουν να βυθιστούν καθώς οι παγετώνες λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Ο Μαρκ Κόλινς Χεν, διευθύνων σύμβουλος της Oceanix, δήλωσε: «Συχνά με ρωτούν αν αυτοί οι οικισμοί θα είναι ανθεκτικοί σε τσουνάμι, τυφώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Συνεργαζόμαστε με το MIT για να δούμε πώς αυτές οι δομές θα μπορούν να αντέξουν σε τέτοιες συνθήκες».

Μέσα στους επόμενους μήνες μια μακέτα του πρωτοποριακού έργου θα είναι ανοιχτή στο κοινό στο East River της Νέας Υόρκης, δίπλα από τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.