«Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, η επιδημία παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους, σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί.

Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να επιταχυνθεί η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τρόπο μετάδοσής του.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 42.708 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 1.017 θάνατοι, σύμφωνα με τον Τέντρος.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν για την προέλευση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της πόλης Γουχάν στην Κίνα που πουλούσε άγρια ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές», επεσήμανε ο Τέντρος. «Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών», υπογράμμισε. «Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες)», πρόσθεσε.

Εκτίμηση - σοκ: Ο κοροναϊός θα μολύνει το 60% του πληθυσμού αν δεν ελεγχθεί

Τη σοκαριστική εκτίμηση ότι η επιδημία του κοροναϊού μπορεί να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γης εάν δεν ελεγχθεί, έκανε κορυφαίος επιδημιολόγος του Χονγκ Κονγκ.

Μετά την προειδοποίηση από τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι τελευταίες περιπτώσεις με ασθενείς που δεν είχαν ποτέ επισκεφθεί την Κίνα και διαγνώστηκαν με κοροναϊό μπορεί να είναι «η κορυφή του παγόβουνου», ακολούθησε και η προειδοποίηση του καθηγητή Gabriel Leung, ο οποίος σε δηλώσεις του στον Guardian τόνισε ότι το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να υπολογιστεί το μέγεθος και το σχήμα αυτού του «παγόβουνου».

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε μολυσμένο άτομο θα μεταδώσει κατά μέσο όρο σε περίπου 2,5 άλλα άτομα τον κορωνοϊό, δηλαδή ένα ποσοστό μετάδοσης 60-80% .

«60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τεράστιος αριθμός», είπε ο Leung στον Guardian εκτιμώντας ότι ακόμη κι αν το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό γύρω στο 1% ο τραγικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγάλος.

Ο καθηγητής που είναι εξειδικευμένος στους κοροναϊούς και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιδημία του SARS το 2002-2003 αναμένεται να υποστηρίξει στη συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής του ΠΟΥ στη Γενεύη ότι το βασικό θέμα είναι η έκταση της παγκόσμιας επιδημίας με δεύτερο να εντοπιστεί αν τα δραστικά μέτρα που πήρε η Κίνα για να σταματήσει τη διασπορά είχαν αποτέλεσμα - γιατί αν αυτό ισχύει τότε θα πρέπει και άλλες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τα υιοθετήσουν.