Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο διακρίνεται ένας άνδρας που φοράει μάσκα να πέφτει ξαφνικά στο έδαφος τη στιγμή που βρίσκεται σ' ένα συρμό του μετρό ο οποίος είναι γεμάτος κόσμο.

Στη συνέχεια διάφοροι άνθρωποι τον πλησιάζουν για να τον βοηθήσουν, αλλά ο άνδρας φαίνεται να υποφέρει από σπασμούς και ο κόσμος απομακρύνεται από κοντά του, τη στιγμή που ακούγονται φωνές ότι πάσχει από τον νέο κοροναϊό.

Ο άνδρας τέθηκε υπό κράτηση και κατηγορείται για εγκληματικό χουλιγκανισμό και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια εάν καταδικαστεί.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε τη σύλληψη τη Δευτέρα και τόνισε ότι αναζητά δύο συνεργούς οι οποίοι ακούγονται στο βίντεο να φωνάζουν στο βίντεο ότι ο ύποπτος έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό.

«Οι συνεργοί φώναζαν φράσεις σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων ιογενών λοιμώξεων... προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών», ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, Ιρίνα Βολκ.

Το βίντεο μεταδόθηκε στο Twitter του ρωσικού ισότοπο Vesti δείχνει το περιστατικό, με τη λεζάντα «φάρσα που βγήκε εκτός ελέγχου».

Το πρώτο βίντεο δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα Καρα ως φάρσα στις 2 Φεβρουαρίου και πλέον έχει αφαιρεθεί από τον ιστότοπο.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος του υπόπτου ο πελάτης του συμφώνησε εθελοντικά να μιλήσει με την αστυνομία και ήρθε ο ίδιος σε επαφή με τις αρχές.

«Είναι σοκαρισμένος, συμφώνησε να εμφανιστεί ο ίδιος και δεν κρύφτηκε. Δεν το περίμενε όλο αυτό. Ο αξιωματικός που διεξάγει τις ανακρίσεις υποστήριξε ότι πιθανότατα η υπόθεση θα απορριφθεί», σχολίασε ο δικηγόρος στο ρωσικό ειδησεογραφικό site Gazeta.

Πήρε εξιτήριο Κινέζα φοιτήτρια

Κινέζα φοιτήτρια του Βιομηχανικού Πανεπιστήμιου της πόλης Τιουμέν, η οποία στις 31 Ιανουαρίου διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, έγινε καλά και πήρε εξιτήριο, ανακοίνωσε η επικεφαλής της Διεύθυνσης υγείας της περιοχής Τιουμέν Ίνα Κουλικόβα κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν έδειξαν ότι όλα είναι καλά. Σήμερα της δώσαμε εξιτήριο», δήλωσε επίσης η επικεφαλής της αρχής προστασίας του καταναλωτή Γκαλίνα Σαρουχό, διευκρινίζοντας ότι η Κινέζα φοιτήτρια «δεν συνιστά κίνδυνο για τους άλλους».

Μαζί με την φοιτήτρια η οποία είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό, είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο της Τιουμέν άλλοι τέσσερις Κινέζοι φοιτητές οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί της. «Οι φοιτητές που έφθασαν μαζί της αεροπορικώς, μόλις ολοκληρωθεί η παραμονή τους στην καραντίνα θα πάρουν εξιτήριο, καθώς όλες οι εξετάσεις που έκαναν είναι αρνητικές ως προς τον κοροναϊό», προσέθεσε η Κουλικόβα.

Η Κουλικόβα δήλωσε επίσης ότι η φοιτήτρια αντιμετωπίσθηκε ως ασθενής προσβληθείσα από οξεία αναπνευστική ιογενή λοίμωξη , καθώς η ασθένεια εξελίσσονταν με ελαφριά κλινική μορφή.

Η Κουλικόβα είπε επίσης ότι οι εξετάσεις που έγιναν σε πολίτες που είχαν απομακρυνθεί από την Κίνα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης Τιουμέν είναι αρνητικές.

Συνολικά στις 5 Φεβρουαρίου είχαν μεταφερθεί από την Κίνα 144 Ρώσοι πολίτες με δύο στρατιωτικά αεροσκάφη. Όλοι τους θα παραμείνουν επί 14 μέρες σε θεραπευτική μονάδα που βρίσκεται μέσα στο δάσος και σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πόλη Τιουμέν.

Η Γκαλίνα Σαρουχό, από την πλευρά της, δήλωσε ότι αναλύσεις θα γίνουν και την 10η και 12η ημέρα της παραμονής τους και σε περίπτωση που είναι αρνητικές οι ασθενείς θα μπορούν να πάρουν εξιτήριο.

Πηγή: BBC