Τα κοάλα και τα καγκουρό, καθώς και είδη πουλιών, ψαριών και βατράχων είναι μεταξύ των ειδών που χρειάζονται τη μεγαλύτερη βοήθεια, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ειδικοί. Τα είδη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 13 πτηνά, 20 ερπετά, 19 θηλαστικά και 17 ψάρια.

Σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση της Αυστραλίας έκανε όμως και μία ευχάριστη ανακοίνωση, τονίζοντας ότι τα ζώα αυτά δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ωστόσο σχεδόν όλα όσα είναι στον κατάλογο έχουν χάσει τουλάχιστον το 30% των οικοτόπων τους εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν τα νότια και ανατολικά της χώρας φέτος το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι οι ερευνητές κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών είχαν εκτιμήσει ότι περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ζώα μπορεί να έχουν χαθεί.

Την Τρίτη ωστόσο κυκλοφόρησε ένας προσωρινός κατάλογος που καταρτίστηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης και ξεχώριζε τα είδη που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ορισμένα είδη που απειλούνται ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν «επικείμενους κινδύνους εξαφάνισης» επειδή σχεδόν ολόκληρο το οικοσύστημά τους είχε καταστραφεί.