Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, η έρευνα σχετικά με το θάνατο του Μάλκολμ X μπορεί ν' ανοίξει ξανά μετά από την έκδοση της σειράς ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων του Netflix με τίτλο «Ποιος σκότωσε τον Μάλκολμ Χ;».

Η σειρά είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα από τις 7 Φεβρουαρίου και ο εισαγγελέας θα ξανακοιτάξει την υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή με την πιθανότητα αυτή ν' ανοίξει ξανά.

Τρεις άνδρες είχαν μπει στη φυλακή το 1965 ως κατηγορούμενοι για το θάνατο του Μάλκολμ Χ, που μαχόταν για τα δικαιώματα των μαύρων και ήταν υπέρ της μη βίας όπως και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο Μάλκολμ Χ ήταν μέλος της οργάνωσης «Nation of Islam» του Ελάιζα Μουχάμαντ μέχρι το 1964 όταν αποχώρησε μέσω έντασης. Το μέλος της οργάνωσης Τάλμειντζ Χάγιερ (αργότερα γνωστός και ως Μουντζαχίντ Αμπτνούλ Χαλίμ) παραδέχθηκε ότι πήρε μέρος στη δολοφονία, ενώ και δύο ακόμα άνδρες ο Νόρμαν 3Χ Μπάτλερ (μετέπειτα έγινε Μουχάμαντ Αμπντούλ Αζίζ) και ο Τόμας 15Χ Τζόνσον (που πήρε το όνομα Χαλίλ Ισλάμ), οι οποίοι επέμεναν ότι είναι αθώοι, κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία και φυλακίστηκαν. Ο Αζίζ απελευθερώθηκε το 1985, ο Ισλάμ το 1987 και πέθανε το 2009, ενώ ο Χαλίμ αφέθηκε ελεύθερος το 2010.

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει αρκετές θεωρίες ανηφορικά με το θάνατο του Μάλκολμ Χ, συμπεριλαμβανομένης μίας ότι στήθηκε από το FBI και πραγματοποιήθηκε από λευκούς εθνικιστές.

Η σειρά εστιάζει ότι δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του Αζίζ και του Ισλάμ, ενώ και ο Χαλίμ δήλωσε ότι κανείς από τους δύο δεν ενεπλάκη. Επίσης η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Innocence Project», η οποία ερευνά περιπτώσεις πιθανής παραπλάνησης της δικαιοσύνης, αναφέρει ότι με βάση τους ισχυρισμούς του δικηγόρου Γουίλιαμ Κάνστλερ, υπάρχουν έγγραφα του FBI που τάσσονται υπέρ της εκδοχής του Χαλίμ ότι άλλοι ήταν αυτοί που διέπραξαν το φόνο.

Ο εισαγγελέας αναφέρει στη δήλωση του: «ο εισαγγελέας Σάιρους Βνας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Innocence Project και με συνεργάτες τους δικηγόρους».

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή του Innocence Project, Μπάρι Σεκ: «δεδομένης της ιστορικής σημασίας της υπόθεσης και του γεγονότος ότι ο πελάτης μας (Αζίζ) είναι 81 ετών, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό ότι ο κύριος Βανς έχει δώσει δικαιοδοσία σε δύο υψηλά ιστάμενους εισαγγελείς να εργαστούν στην επανεξέταση της υπόθεσης».

Τα μέλη της εισαγγελίας Πίτερ Κασολάρο και Τσαρλς Κινγκ θα επανεξετάσουν την υπόθεση.