Όπως διαβάζουμε αναλυτικά στα ellinikahoaxes σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα μια νέα μελέτη δίνει στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν πως ο κορωνοϊός 2019-nCoV ξεκίνησε από πειράματα που έγιναν σε ερευνητικά εργαστήριο κοντά στην αγορά της Wuhan στη Κίνα.

Τα εν λόγω δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφέρουν τα εξής:

Μία νέα θεωρία για την προέλευση του κοροναϊού παρουσιάζει το πανεπιστήμιο της Γκανζού στην Κίνα, σύμφωνα με την οποία η πανδημία ξεκίνησε από ένα εργαστήριο της Γουχάν, 280 μέτρα από την κεντρική αγορά της πόλης.

Στη μελέτη των διδακτορικών φοιτητών, Botao Xiao και Lei Xiao αναφέρεται ότι στο εργαστήριο βρίσκονταν ζώα για ερευνητικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων 605 νυχτερίδες που αιχμαλωτίστηκαν στην επαρχία Χουμπέι. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ερευνητής JH Tian δέχτηκε επίθεση από νυχτερίδες μέσα στο εργαστήριο και ήρθε σε επαφή με το αίμα των ζώων. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, ο ερευνητής μπήκε σε καραντίνα για 28 μέρες. Στο εργαστήριο από το οποίο ενδέχεται να ξεκίνησε η εξάπλωση του κοροναϊού, γίνονται μελέτες για τις επιδημίες ενώ οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται 280 μέτρα μακριά από την αγορά τροφίμων της Γουχάν. Ακόμα ένα εργαστήριο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα μακριά από την κεντρική αγορά της Γουχάν και είναι αυτό που το 2003 ανακάλυψε ότι οι νυχτερίδες είναι φορείς του κοροναϊού SARS.

Η θεωρία πως ο κοροναϊός είχε ξεκινήσει από εργαστήριο παρουσιάστηκε και στα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αυτή, η επιδημία ενδέχεται τελικά να ξεκίνησε 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Γουχάν, σε ένα από τα πιο προηγμένα βιολογικά εργαστήρια της Κίνας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Times που επικαλείται δηλώσεις του Ντάνι Σόχαν, ενός πρώην αξιωματικού της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών ειδικός στον βιολογικό και χημικό πόλεμο, ισχυρίζεται ότι το Ινστιτούτο ιολογίας στη Γουχάν είναι μέρος ενός μυστικού προγράμματος βιολογικών όπλων. Χωρίς να έχει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη θεωρία του, ο Σόχαν ισχυρίζεται ότι «ορισμένα εργαστήρια στο Ινστιτούτο έχουν εμπλακεί πιθανώς όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη στα κινεζικά βιολογικά όπλα». Η θεωρία αυτή έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Κίνα τις τελευταίες ώρες.

Η “μελέτη” στην οποία αναφέρονται τα εν λόγω άρθρα δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου στη σελίδα ResearchGate η οποία χρησιμοποιείται από ακαδημαϊκούς και φοιτητές ως χώρος παρουσίασης και συζήτησης επιστημονικών μελετών και θεμάτων. [πηγή]

Πλέον η “μελέτη” δε βρίσκεται αναρτημένη στη σελίδα καθώς κατέβηκε για άγνωστους λόγους ωστόσο κατόπιν έρευνας καταφέραμε να βρούμε αντίγραφο του αρχείου το οποίο αρχειοθετήσαμε. [πηγή]

Το κείμενο με τίτλο “The possible origins of 2019-nCoV coronavirus” δεν αποτελεί επιστημονική μελέτη αλλά ένα άρθρο στο οποίο παρουσιάζεται η γνώμη δυο ερευνητών για τη πηγή προέλευσης του κορωνοϊού 2019-nCoV. Το κείμενο δε δημοσιεύτηκε σε κάποιο peer-reviewed περιοδικό, δεν περιλαμβάνει έρευνα σε εργαστηριακά δείγματα ούτε ανάλυση κάποιας μελέτης που αφορά τον νέο κορωνοϊό. Στο κείμενο οι ερευνητές κάνουν μια εικασία σχετικά με το πως ξεκίνησε η έξαρση του ιού αναφέροντας πως σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την αγορά της Wuhan υπήρχαν 3 εργαστήρια τα οποία έκαναν πειράματα σε νυχτερίδες που έφεραν μια μορφή κορωνοϊού. Το συμπέρασμα τους ήταν πως η πιθανότητα ο ιός να μεταλλάχθηκε και να εξαπλώθηκε στην αγορά από τα εν λόγω εργαστήρια ήταν μεγαλύτερη από τη πιθανότητα εξάπλωσης μέσω της ίδιας της αγοράς.

Τα εν λόγω συμπεράσματα δεν υποστηρίζονται από καμία άλλη μελέτη μέχρι σήμερα ενώ το ίδιο το κείμενο δε προσκομίζει αποδείξεις που να τεκμηριώνουν αυτή την εικασία. Αντιθέτως υπάρχουν τουλάχιστον 7 επιστημονικές μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν πως με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η μετάλλαξη του ιού και η μετέπειτα έξαρση προέκυψαν από φυσικές διεργασίες. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7]

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία όπως ακριβώς τα παραθέτουν τα ellinikahoaxes επομένως συμπεραίνουμε πως οι ισχυρισμοί περί ανάπτυξης του νέου κορωνοϊού σε εργαστήριο ΔΕΝ βασίζεται σε στέρεα επιστημονικά δεδομένα ενώ ο όγκος της επιστημονικής βιβλιογραφίας δείχνει πως η μετάλλαξη και η έξαρση του ιού ήταν αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών.