Όπως ανέφερε εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού στρατού η οργάνωση έστειλε στους στρατιώτες ψεύτικες φωτογραφίες νεαρών γυναικών και τους παρέσυρε ώστε να κατεβάσουν μία εφαρμογή η οποία μπορούσε να έχει πρόσβαση στις συσκευές τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο «δεν υπήρξε σημαντική διαρροή πληροφοριών, προτού ληφθούν μέτρα ενάντια στο πρόβλημα».

Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια της Χαμάς να υποκλέψει πληροφορίες από Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά είναι η πιο σύνθετη μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Jonathan Conricus.

«Βλέπουμε ότι μαθαίνουν και εξελίσσουν τις μεθόδους τους», εξήγησε.

Όπως ανέφερε ο Conricus οι χάκερ παρέστησαν γυναίκες που δεν μιλάνε καλά εβραϊκά, υποστηρίζοντας ότι είναι μετανάστριες ή ότι έχουν κάποια οπτική ή ακουστική αναπηρία, προκειμένου να γίνουν πιστευτοί.

Αφού κέρδιζαν φιλίες, οι «γυναίκες» έστελναν link, τα οποία επέτρεπαν ανταλλαγή φωτογραφιών αλλά στην πραγματικότητα οι στρατιώτες κατέβαζαν λογισμικό το οποίο μπορούσε να αντλήσει δεδομένα από κινητά και υπολογιστές.

Από τη στιγμή που άνοιγε το link, το πρόγραμμα εγκαθιστούσε ένα ιό, ο οποίος έδινε στους χάκερ πρόσβαση στα δεμένα του κινητού τους συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας, φωτογραφιών και επαφών.

Επίσης το συγκεκριμένο λογισμικό μπορούσε να «χειραγωγήσει» το κινητό να τραβήξει φωτογραφίες ή να κάνει ηχογραφήσεις χωρίς ο χρήστης να έχει γνώση αυτού του γεγονότος.

Σύμφωνα με τον Conricus ο ισραηλινός στρατός ανακάλυψε την επίθεση πριν κάποιους μήνες ωστόσο το άφησε να λειτουργεί υπό παρακολούθηση μέχρι να το κλείσει εντελώς, ενώ κάλεσε τους στρατιώτες να είναι σε εγρήγορση όταν χρησιμοποιούν τα κινητά τους και πρότεινε οδηγίες για να αποτρέπουν περιπτώσεις χακαρίσματος.

Πηγή: BBC