«Τουρκικό πλοίο έμφορτο με όπλα και πυρομαχικά, ελλιμενισμένο το πρωί στο λιμάνι της Τρίπολης, καταστράφηκε» αναφέρει ανακοίνωση του LNA.

Ο εκπρόσωπος του ΟΠΗΕ στη Λιβύη επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επίθεση στο λιμάνι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ανταποκριτής του Reuters στη Λιβύη, μπορούσε να δει καπνούς από την περιοχή του λιμανιού. 

Αργότερα το Reuters μετέδωσε πως δύο λιμενικοί δήλωσαν πως πλοία, περιλαμβανομένων και δεξαμενόπλοιων, που βρίσκονταν στο λιμάνι της Τρίπολης, εκκενώθηκαν έπειτα από μια επίθεση.

Πηγή των λιμενικών υπηρεσιών έκανε λόγο για χτύπημα σε μία αποθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να επιβάλλουν την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, το οποίο όμως φαίνεται ότι καταπατά η Άγκυρα, ενισχύοντας τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η αναπληρώτρια απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμ, αποκάλεσε χθες Δευτέρα το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ως «ανέκδοτο».  

Προσπάθειες για εκεχειρία

Στη Γενεύη, οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη ξεκίνησαν σήμερα μια νέα σειρά έμμεσων στρατιωτικών συνομιλιών.

Εντούτοις, μετά την επίθεση στο λιμάνι της Τρίπολης η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανέστειλε τη συμμετοχή της στις συνομιλίες.

Η ΚΕΕ προειδοποίησε πως θα απαντήσει αποφασιστικά στην επίθεση την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και του Χαλίφα Χάφταρ είχαν παραδεχθεί την ανάγκη η εκεχειρία να μετατραπεί σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Εκείνοι που νομίζουν ότι μια και μοναδική συνάντηση θα διευθετήσει τα προβλήματα είναι αφελείς», εκτίμησε ο Σαλάμε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται πολλές εβδομάδες συζητήσεων προκειμένου να «φθάσουμε σε μια λύση».

Εκτίμησε ωστόσο ότι αν και η εκεχειρία παραμένει «εύθραυστη» υπάρχουν «λόγοι να ελπίζουμε», κυρίως διότι «οι Λίβυοι θέλουν να θέσουν τέρμα σε αυτή την τραγωδία».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη --για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης του Χάφταρ εναντίον της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019-- ψήφισμα με το οποίο ζητεί μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» η οποία θα ακολουθήσει την εύθραυστη εκεχειρία που τηρείται από τον περασμένο Ιανουάριο.

Μια τέτοια κατάπαυση του πυρός δεν είναι ωστόσο «προϋπόθεση» για την έναρξη του διαλιβυκού πολιτικού διαλόγου που αναμένεται να ξεκινήσει στις 26 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, σημείωσε ο Σαλάμε.