Νέες αποκαλύψεις για τη χαμένη πτήση της Malaysia Airlines έκανε ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ.

Ο Άμποτ δήλωσε ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της Μαλαισίας πιστεύουν ότι η πτήση Flight MH370 καταρρίφθηκε σκόπιμα από τον πιλότο, που αυτοκτόνησε παίρνοντας μαζί του και τους υπόλοιπους 239 επιβάτες.

Η πτήση της Malaysia Airlines από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου του 2014.

Έκτοτε δεν έχει βρεθεί ίχνος του αεροπλάνου σε μια έκταση 46.000 τ.μ στον Ινδικό Ωκεανό και υπό την ηγεσία της Αυστραλίας έρευνα, η μεγαλύτερη στην αεροπορική ιστορία, ανεστάλη τον Ιανουάριο του 2017.

Μια αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε ιδιωτική έρευνα το 2018, αλλά ολοκληρώθηκε -άδοξα- μετά από μερικούς μήνες εξερεύνησης του θαλάσσιου βυθού χωρίς επιτυχία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, σε ένα απόσπασμα ενός ντοκιμαντέρ του Sky News, που βγαίνει σήμερα στον αέρα, υποστηρίζει ότι η Μαλαισία πίστευε, μία εβδομάδα μετά το τραγικό δυστύχημα ότι ο πιλότος είχε ρίξει το αεροπλάνο σκοπίμως.

«Η αίσθησή μου από επαφές με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Μαλαισίας είναι ότι από πολύ, πολύ νωρίς σκέφτονταν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία του πιλότου» λέει ο Άμποτ. «Δεν πρόκειται να πω ποιος είπε τι σε ποιον, αλλά επιτρέψτε μου να επαναλάβω, θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, ήταν σαφές στα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης ότι αυτό ήταν σχεδόν σίγουρα έργο του πιλότου», εξηγεί.

Η οικογένεια του πιλότου αρνείται κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το 2016, Μαλαισιανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι ο πιλότος είχε σχεδιάσει ένα μονοπάτι πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό σε έναν προσομοιωτή πτήσης στο σπίτι, αλλά ότι αυτό δεν αποδείκνυε ότι σκόπιμα κατέρριψε το αεροπλάνο.

Μια τελική έκθεση του 2018 για την τραγωδία επεσήμανε τις ελλείψεις του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και δήλωσε ότι η πορεία του αεροσκάφους άλλαξε χειροκίνητα.