Η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο του νέου μεταναστευτικού της συστήματος, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε τα σχέδια της, ώστε να «τερματίσει την εξάρτησή της από το φθηνό εργατικό δυναμικό της Ευρώπης».

Οι ανησυχίες από τις συνέπειες του υψηλού αριθμού των μεταναστών από την Ευρώπη, ήταν μία από τις ουσιαστικές διαστάσεις για την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, το 2016.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως έχει σχέδια για να μειώσει τον συνολικό αριθμό των μεταναστών.

Η πρόταση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση θέλει να υιοθετήσει ένα νέο σύστημα το οποίο βασίζεται σε μοριοδότηση των μεταναστών στα πρότυπα του αυστραλιανού μεταναστευτικού συστήματος.

Βάση αυτού του συστήματος οι εργαζόμενοι που θα θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μιλούν αγγλικά και να τους έχει προσφερθεί μια εξειδικευμένη εργασία σε έναν εγκεκριμένο εργοδότη. Σε περίπτωση που πληρούν αυτά τα κριτήρια, θα τους απονέμονται 50 μονάδες.

Συνολικά, οι μετανάστες θα πρέπει να φθάσουν τις 70 μονάδες για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας επίσης βαθμούς για τίτλους PhD, τον προσφερόμενο μισθό και την εργασία σε τομέα με ελλείψεις.


Πώς θα φτάνει κανείς τους 70 πόντους

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Σύμφωνα με τον Guardian, σε έγγραφο 10 σελίδων περιγράφεται η νέα πολιτική μετανάστευσης και αναφέρει ότι τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι κλειστά για τους μη ειδικευμένους εργαζόμενους και πως όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να μιλούν αγγλικά.

Επίσης αναφέρει όποιος θέλει να έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστεί, θα πρέπει να έχει προσφορά εργασίας με κατώτατο όριο μισθού τις 25.600 λίρες, αν και θα είναι αποδεκτό το όριο μισθού των 20.480 λιρών σε ειδικές περιπτώσεις.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν θα υπάρξουν θέσεις εργασίας για τους αυτοαπασχολούμενους που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον συνοριακό έλεγχο δεν θα γίνονται αποδεκτές πλέον ταυτότητες από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Αυτό, είναι κατανοητό, ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εργαζόμενοι εκτός ΕΕ που χτυπούν το σύστημα με πλαστά ή κλεμμένα δελτία ταυτότητας.

Τέλος, θα διατηρηθεί το δικαίωμα καλλιτεχνών, ψυχαγωγών, αθλητών και μουσικών να συμμετέχουν σε παραστάσεις, διαγωνισμούς και ακροάσεις.