«Με την αποφασιστική μας στάση, οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής αλλά κυρίως η Ελλάδα σιγά-σιγά ξεκίνησαν να αποδέχονται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση του κόμματός του, του AKP, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

«Μετά τη συμφωνία που έχουμε συνάψει με τη Λιβύη στη Μεσόγειο, ενισχύουμε σταδιακά τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας και η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να λάβει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη Λιβύη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν μίλησε και για το τρίτο πλωτρό γεωτρύπανο που αναμένεται να φτάσει στην Άγκυρα τον επόμενο μήνα, προσθέτοντας ότι το πλοίο θα αρχίσει να επιχειρεί εντός του 2020.

Το νέο πλοίο είναι «ένα εξαιρετικό πλοίο θαλάσσιων γεωτρήσεων» το οποίο μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα 11.400 μέτρα, είπε ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει πού θα επιχειρεί.

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας

«Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας στον Ερντογάν.

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής. Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός» πρόσθεσε.